Fransesca Quartey, teaterchef på Västerbottensteatern, och Lisa Hugoson, teaterchef på Dalateatern. Foto: Patrick Degerman/Västerbottensteatern och Per Eriksson/Dalateatern

Länsteatrarna larmar: Om det fortsätter såhär måste vi lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

Kulturpolitiken har misslyckats med att leva upp till de kulturpolitiska målen och de regionala kulturinstitutionerna har inte förutsättningar att leva upp till sitt uppdrag, skriver Myndigheten för kulturanalys i en rapport. Samtidigt vittnar flera länsteatrar runt om i landet om en allt mer ansträngd situation.

Kulturpolitiken har inte fört kulturområdet närmare de nationella kulturpolitiska målen, skriver Myndigheten för kulturanalys i en rapport. Till exempel finns stora skillnader när det kommer till vilka som tar del av kultur. Länsteatrarna har till uppgift att göra kulturen tillgänglig för fler, samtidigt larmar flera länsteatrar om en ohållbar situation.

Krävs en enorm logistik

– Att vara en länsteater är att vara en problemlösare. Du springer på toan i källaren och byter om i en garderob. Vi finns i ett glesbygdslän och vår längsta turné enkelväg är 27 mil. Vi har fortfarande råd att turnera, men glesare län måste stanna hemma. Det krävs en enorm logistik för att kulturen ska komma ut i landet. Det tror jag inte att politikerna förstår, säger Lisa Hugoson, teaterchef på Dalateatern.

Kulturen måste konkurrera

Enligt Lisa Hugoson är det största problemet ansträngd ekonomi, bland annat på grund av ökade personalkostnader, och att beslutsfattarna saknar kunskap om kulturvärlden. Och enligt Myndigheten för Kulturanalys kommer det ekonomiska läget inte bli bättre. Tvärtom. Lägre intäkter gör att regionerna måste prioritera hårdare och att kulturen måste konkurrera mer.

– Kraven blir allt högre. Vi ska digitaliseras, nå nya målgrupper och arbeta med kultur för äldre. Men det blir inga mer pengar. Det räcker inte med att skriva mål, något måste ju bort om något annat ska utvecklas. Om det fortsätter såhär måste institutionerna lägga ner, säger Lisa Hugoson.

”Kultursektorn är unik”

Även Fransesca Quartey, teaterchef på Västerbottensteatern, känner oro.

– Vi kulturarbetare brinner för det vi gör, men vi undrar hur länge vi ska orka. Alla anställda på Västerbottensteatern ansvarar för flera områden och i genomsnitt blir vi av med en anställd per år. Det är en konstant ansträngning.

– Vi vill inte behöva stå med mössan i handen. Kultursektorn är unik för att man för varje satsad krona får så mycket tillbaka, säger Fransesca Quartey.

Vill fortsätta satsa på regional kultur

Myndigheten för kulturanalys föreslår att regeringen antingen sänker ambitionsnivån eller ger verksamheterna reella förutsättningar att svara upp mot dem. Men kulturminister Amanda Lind (MP) tycker inte att målen är för höga.

– Jag är medveten om att det är en utmanade ekonomisk situation och det visar ju på behovet av att fortsätta satsa på kultur. Från regeringens sida ska vi utveckla kulturverksamhetsmodellen som är vårt redskap för att stärka länsteaterverksamheten, men det är också viktigt att man på regional nivå fortsätter satsa, säger Amanda Lind till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.