• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maj Sjöwall får kritik för beslutet att ta emot Leninpriset. Foto: Scanpix

Maj Sjöwall får kritik för Leninpris: ”Vämjeligt”

Uppdaterad
Publicerad

Deckarförfattaren Maj Sjöwall tilldelas årets Leninpris. Nu kräver journalisten Kjell Albin Abrahamson att Sjöwall tackar nej.

Det svenska Leninpriset, som instiftades år 2009 av Jan Myrdal-sällskapet, fortsätter att väcka ont blod. Årets pristagare, deckarförfattaren Maj Sjöwall, får nu kraftig kritik för sitt beslut att ta emot ett pris döpt efter den ryske revolutionsledaren och diktatorn Lenin.

Kjell Albin Abrahamson, författare och tidigare korrespondent i Östeuropa, skriver på Expressens debattsida att han ser priset som ”vämjeligt”. Samtidigt riktar han udden mot årets pristagare: ”Tydligen är Maj Sjöwall i penningnöd eftersom hon inte ser hur blodet droppar från slantarna.”

Kravet: Tacka nej

Nu kräver Kjell Albin Abrahamson att Maj Sjöwall tackar nej till priset.

– Priset är uppkallat efter en av historiens värsta massmördare. Då finns det bara ett anständigt sätt att reagera när man tilldelas priset. Då säger varje anständig människa: nej tack, det är jag inte intresserad av, säger han till Kulturnyheterna.

Förra årets pristagare, Sven Lindqvist, tog i sitt tacktal avstånd från Lenins idéer. Men den lösningen ger Abrahamson inte mycket för.

– Om man gör tankeexperimentet att ett pris delas ut i Hitlers namn, kan man då ta emot priset men ta avstånd från Hitlers idéer? Jag tycker att det låter väldigt krystat.

”Fräckhet och okunnighet”

En av upphovsmännen till Leninpriset, miljonären Lars Diding, har tidigare sagt att priset inte syftar till att hylla Lenins politik. I stället syftar det på det kulturpris med samma namn som delades ut under Sovjettiden. Men den förklaringen går inte hem hos Kjell Albin Abrahamson.

– Det vittnar om en fräckhet och en okunnighet om hur halva Europas befolkning har haft det. Egentligen säger det mycket om Sverige, på samma sätt som det finns en restaurang i Stockholm med namnet KGB. Jag mår illa av sådant, säger han.

Tänker fortsätta protestera

Det är inte första gången som Abrahamson går till attack mot Leninpriset och dess upphovsmän.

– Jag kommer att protestera vartenda år. Jag kommer att jaga Lars Diding med en ideologisk blåslampa tills han och Jan Myrdal slutar med att dela ut ett pris med det namnet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.