Två personer i orangea tröjor står framför en stor landskapsmålning på en vägg i ett konstgalleri. De verkar vara delaktiga i en protestaktion, där texten ”NO NEW OIL” är målad på golvet nedanför målningen. En av dem har en sprayburk i handen, medan deras väskor och utrustning ligger på golvet. Målningen föreställer en naturscen med träd och vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du aktionen på Manchester art gallery år 2022. Foto: Just stop oil

Limmade fast sig på konstverk – frias i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Två klimataktivister som limmade fast sig i en tavla på Manchester art gallery har friats i rätten, rapporterar flera medier.

2022 limmade två aktivister i 25-års åldern fast sig i ramen till en målning på Manchester art gallery.

Målningen Tomson Aeolian Harp (1809) av William Turner tog inte skada, men däremot ramen. Dessutom spraymålade aktivisterna slagord på parkettgolvet.

Aktivisterna åtalades med skadeståndsanspråk på motsvarande drygt 65 000 kronor. Men domstolen i Manchester har nu friat båda två. Enligt ett pressmeddelande från aktivisterna själva, Just stop oil, ska domstolens beslut motiveras med att ”aktionerna stått i proportion till klimatkrisens allvar”. Kulturnyheterna söker domstolen.

Den friande domen kommer kort inpå att två andra klimataktivister från samma organisation dömdes till långa fängelsestraff.

De två aktivisterna är i 20-årsåldern och fick fängelse på 2 år respektive 20 månader efter kuppen 2022 då de kastade tomatsoppa på van Goghs solrosor på National Gallery i London. Konstverken tog inte skada då de låg bakom skyddsglas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.