När Linda Staaf, tidigare underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning Noa, intervjuas av Medierna på lördagen är det första gången hon uttalar sig sedan hans bortgång.
”Kände mig maktlös”
Hon är mycket kritisk till medierapporteringen i samband med granskningen av den högsta polisledningen och hennes relation med Löfving.
– Jag kände mig maktlös. Det kändes som att jag var med i en dålig film där jag blev ditsatt för brott som jag inte begått, säger Linda Staaf.
Hon upplever att en del publiceringar har framställt henne som en lycksökerska, och fråntagit henne både meriter och värdighet.
– Mediernas rapportering har varit personfokuserad och onyanserad. Alla fakta som har kommit fram, de visar att jag har rätt kompetens för mitt uppdrag, och det är också både jag och mina chefer övertygad om.
Men hon vill inte närmare kommentera sin relation till Mats Löfvning.
– Det finns fortfarande, alldeles uppenbarligen, en felaktig bild ute kring den typen av relation som vi skulle ha haft. Jag inser att det inte är mycket jag kommer att kunna göra åt det.
Anmält flera medier
Linda Staaf har anmält tre publiceringar, från Nyhetsmorgon, Svenska Dagbladet och SVT, till Medieombudsmannen.
Under lördagen uttalar sig även rikspolischefen Anders Thornberg, i Ekots lördagsintervjun. Bland annat svarar han på kritiken och varför han beslutade att tillsätta en extern utredning.
– Det viktigaste av allt är att ta lärdom av det som hänt. Att man tar reda på vad som hänt och att man jobbar med frågor som arbetskultur och arbetsmiljö, säger Thornberg.
Det har gått precis två månader sedan Mats Löfving hittades död i sin bostad, samma dag som Polismyndighetens särskilda utredning presenterades. SVT har under denna period sökt Anders Thornberg för en intervju, men mötts av tystnad.
Polismyndigheten har anmält Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Den ska redovisas i slutet av maj.