Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Foto: SVT

SVT söker rikspolischefen – men möts av tystnad

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har exakt två månader gått sedan den omdiskuterade presskonferensen kring utredningen av polisens hantering av regionpolischef Mats Löfvings chefskap. Samma kväll hittades Löfving död i sitt hem.

Sedan dess har en mängd frågor lämnats obesvarade. SVT Nyheter har närmast dagligen sökt rikspolischef Anders Thornberg för en intervju men fått nej gång på gång. ” RPC avböjer intervjuer under denna vecka”, lyder det senaste beskedet.

Den eskalerande våldsvågen med gängstrider, sprängningar och dödsskjutningar är av naturliga skäl högt upp på nyhetsmediernas dagordning. I olika opinionsundersökningar anger väljarna lag och ordning som en av de absolut viktigaste samhällsfrågorna. Polismyndigheten med mångmiljardbudget och mer än 30 000 anställda har en central funktion för trygghet och säkerhet i vårt samhälle.

Ändå ser vi ett mönster där polisledningen allt oftare gör sig otillgänglig för media och avböjer intervjuer i för allmänheten viktiga frågor, särskilt när frågeställningarna är obekväma för polisledningen. Detta samtidigt som bred kritik mot polisen kommit från myndigheter, forskare och anställda.

Nyhetsbloggen

Fler frågor har dykt upp som kräver svar

Under de två månader SVT hittills väntat på en intervju kring bland annat Löfvingärendet har fler frågor dykt upp som rättmätigt kräver svar. I slutet av mars kom den senaste i leden av Riksrevisionens kritiska rapporter om polisens verksamhet. Rapporten rörde polisens så kallade särskilda händelser, som bedömdes ”göra mer skada än nytta”.

En kommentar från högsta polisledningen borde varit självklar. Istället blev det nej på SVTs förfrågan om en intervju. Pressavdelningen levererade ett skriftligt svar i allmänna ordalag. Samma dag höll Anders Thornberg en presskonferens i ett annat ärende. Han duckade för alla frågor som gällde annat än ämnet för presskonferensen, bland annat frågor om riksrevisionens kritik.

Trots ökade anslag – står brottsuppklaringen och stampar

Mönstret känns igen från SVT:s granskning 15 februari av polisens anslag kontra brottsuppklaringen. Trots ökade miljardanslag och allt fler poliser – förra året var de fler än 20 000 – står brottsuppklaringen och stampar. Polisledningen avböjde en intervju och avfärdade istället kritiken i ett mejl från presstjänsten.

I höstas inledde polisledningen en drive med återkommande pressmöten med journalister kring ej i förväg annonserade teman. Vi noterar att pressmötena upphörde inte långt före Expressens avslöjande om oegentligheter inom den högsta polisledningen. Pressmötena har sedan dess inte återupptagits.

SVT kommer fortsätta begära intervju

Det finns en mängd frågor som förtjänar svar från rikspolischefen, och som förtjänar utrymme för argument och förklaringar från polisledningen. Det här är några av de vi vill ställa:

  • Hur ser rikspolischefen på den kritik som uppstod efter pressträffen om internutredningen kring Löfving, var det till exempel rätt att detaljer som kunde uppfattas som privata och kränkande lämnades ut?  
  • SVT har uppgifter om att Thornberg kände till den påstådda relationen mellan Mats Löfving och chefskollegan Linda Staaf långt tidigare än han själv uppgett. Stämmer det? Kunde rikspolischefen ha gått till botten med historien tidigare?  
  • Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog menar att polisledningens hantering av det så kallade Löfvingärendet bröt mot arbetsmiljölagen – hur kommenterar Anders Thornberg det?  
  • Vilken är rikspolischefens kommentar till SVT:s granskning som visar att ökade anslag och fler poliser inte lett till högre brottsuppklaring?  
  • Riksrevisonens rapport om polisens så kallad särskilda händelser påstår att de gör mer skada än nytta – vilket är svaret till den slutsatsen?

Enligt uppgift ger på lördag rikspolischefen en sedan länge inbokad intervju med Ekots lördagsintervju. SVT kommer att fortsätta att begära en intervju i viktiga frågor med rikspolischefen Anders Thornberg. Två månaders tigande duger inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet