Upprinnelsen till polisens utredning var att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, anmälts för brott mot tidigare kollegan Linda Staaf, underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, som han enligt uppgifter ska ha haft en privat relation med.
I utredningen som presenterades på onsdagen framkom att Mats Löfving agerat jävigt i flera situationer rörande Staaf. Senare under onsdag kväll hittades Mats Löfving död i sitt hem.
Borde hanterats internt
Enligt arbetsrättexpert Tommy Iseskog klassas jävsfrågor som ett personalärende och borde därför ha hanterats internt. Utredningen misslyckas dessutom med att svara på väsentliga frågor om arbetsmiljön.
– Det är en blandning av principfrågor och ett personalärende, och man har inte alls berört det grundläggande, nämligen den arbetsmiljö som man har haft i det enskilda fallet och kanske i förövrigt på Polismyndigheten, säger Tommy Iseskog.
Ett grundläggande problem är att utredningen beställdes av fel instans, anser Iseskog.
– Rikspolischefen borde inte ha beställt en utredning som skulle handla om hans agerande, det borde ha gjorts av justitiedepartementet, säger Tommy Iseskog.
Står fast vid slutsatser
Runar Viksten, som står bakom polisens utredning, säger till SVT att han står fast vid sina slutsatser.
– Man kan alltid vara efterklok men utredningen vilar på ett arbete som jag har nedlagt under två månader och vad jag har kommit fram till där. Det är inget jag backar från nu, jag står för vad jag kommit fram till, säger Runar Viksten.
Rikspolischef Anders Thornberg har svarat via polisens presstjänst att han inte kommer ge kommentarer under torsdagen.