Fördröjning och öppna fönster grusade fotbollsrysare. Foto: Erik Siamnder/TT

Grannar med linjär-tv förstörde spänningen för strömmande fotbollsfans

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var det många som såg matchen mellan Ukraina och Sverige med öppna fönster i sommarvärmen. Men vissa som tittade via strömningstjänsten hörde linjär-tv-grannar hojta innan de hann se själva målet.

Journalisten Andrev Walden förevigade ett fenomen som många upplevt i sommar. Han såg kvitteringsmålet i linjär-tv och hinner springa ut på balkongen för att 22 sekunder senare filma jublet som bryter ut hos grannarna som strömmade matchen digitalt.

”Måste åtgärdas”

Andrev Walden tycker att magin förstörs när det blir så uppenbart att man inte bevittnar avgörande ögonblick tillsammans med andra.

”Det här känns som en demoversion av framtiden och det måste åtgärdas till nästa sommar. Det talas mycket om vikten av gemensamma berättelser, men ett samhälle som inte kan upprätthålla en gemensam tidslinje har större problem än så”, skriver han.

Men en exakt tidslinjering mellan strömmat och linjärt lär inte vara på plats i tid till nästa stora mästerskap.

– Hade viljan funnits hade teknikutvecklingen gått fortare. Vartannat år pratar man om det här, oftast på sommaren, men sedan försvinner det. När det gäller filmer och tv-serier, spelar det ju ingen roll, säger Jonas Birmé, streamingteknikexpert på Eyevinn.

För dyrt

Han menar fördröjningen är ett problem så pass sällan att streamingtjänsterna ska vilja lägga den ansenliga summa pengar som skulle krävas för att minska fördröjningen. Dessutom utgör merparten av tjänsternas innehåll av annat.

– Det som är hinder nu är investeringsviljan. Tekniken börjar falla på plats och standardiseras så att man inte behöver olika tekniklösningar för olika enheter. Men det kostar pengar helt enkelt och får man ändå ner fördröjningen är det ingen garanti för att alla har samma fördröjning, säger han.

Se fördröjningen från matchen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.