Linnea Swedenmark hemlighöll i åtta år att hon låg bakom Instagramkontot Den hemliga diktektiven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Linnea Swedenmark om varför hon höll sin diktaridentitet hemlig i åtta år. Foto: Andreas Idén

Linnea Swedenmark tejpade upp hemliga dikter i åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Under pseudonymen Diktektiven har hon skrivit över 450 dikter som hon har placerat på lyktstolpar, busshållplatser och i mataffärer runtom i Sverige. Tidigare i år valde Linnea Swedenmark att träda fram och nu kommer boken ”Den hemliga diktektiven”.

Linnea Swedenmark har varit ledarskribent för Aftonbladet och talskrivare åt de socialdemokratiska statsministrarna Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Men i åtta år bar hon på en hemlighet: under pseudonymen Diktektiven satte hon upp poesi runtom i Sverige.

Fenomenet kallas gatupoesi eller guerillapoesi och har sina rötter i antikens Grekland där korta och humoristiska epigram ristades in i stenar och statyer.

Vill sprida ett fniss

Diktektivens vardagsexistentiella och humoristiska dikter utspelar sig ofta på bussar, äldreboenden och i bostadsrättsföreningar. Inte sällan handlar de om feghet och förlorade möjligheter.

Linnea Swedenmark anser att det behövs mer poesi i det offentliga rummet och hoppas att mötet med hennes dikter har spridit ett fniss på insidan av de förbipasserande läsarna.

– Det kanske inte automatiskt gör deras dag fantastisk men det blir ett litet äventyr i någons vardag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.