Se mer: Så skildrades månresor decennier innan den första månlandningen. Foto: Le Voyage dans la Lune/Bertil S-son Åberg/SVT

Lista: Så har månen skildrats i kulturen

Uppdaterad
Publicerad

50 år har gått sedan människan satte sin fot på månen. Ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten. Och Kulturen.

Spela klippet för att se några exempel på månen i kulturen – från Georges Méliès klassiska film till svenska popikonen Ted Gärdestad.

Månen i film och tv-serier  

Resa till månen

Fransmannen Georges Méliès var en fransk filmpionjär och han är kanske en av de första som tog oss med på en visuell resa till månen. 1902 kom hans 14 minuter långa stumfilm Resa till månen, den ses som en av de första science fiction-filmerna och månen spelade Méliès i egen hög person. Filmen är inspirerad av Jules Vernes bok Från jorden till månen och var Méliès 400:e film. 

Foto: TT

Wallace & Gromit – Osten är slut   

Många har kanske någon gång som barn trott att månen är gjord av ost, mycket tack vare Wallace & Gromit. Lerfigurerna Wallace & Gromit är högst förtjusta ost och kex, men en kväll tar osten slut och butikerna är stängda. De bestämmer sig då för att resa till månen, som är gjord av ost. Med en raket lyckas de åka till månen som är ett sant ostparadis, som många nog skulle drömma om att besöka. Den 24 minuter långa filmen, av Nick Park, tog 6 år att göra.  

Foto: TT

Mångalen 

Cher fick en Oscar för rollen som den italienska änkan Loretta, som finner kärleken i Ronny, spelad av Nicolas Cage i filmen Mångalen från 1987 i regi av Norman Jewison. Det är när månen över Manhattan lägger sig, som kärleksrelationerna trasslar till sig.  

The mighty boosh 

Den brittiska ståuppkomikern Noel Fieldings ansikte i raklödder utgör månen i tv-serien The mighty boosh från 2004. Månen håller monolog eller nynnar på oklarheter, och beskrivs i serien med en rad nedlåtande epitet som “efterbliven alabaster” och “vaniljvåldtäktsman”. 

Månmusik  

Dancing in the moonlight  

Vem som gjort superdängan Dancing in the moonlight är en omtvistad fråga på internet. Olika kommer upp, Van Morrison, King harvest och Toploader. Framförallt tvistas det om det är King harvest eller Van Morrison gör låten. Först ut var King harvest, redan 1972, men många verkar tycka att det låter som Van Morrison. I några forum hävdar vissa att de sett låten på album av van the man, kanske blandas den ihop med hans låt Moondance. År 2000 kom Toploaders cover på låten, men vem som gör den bäst är upp till var och en. 

Moondog – tiggaren som gjorde musik  

Moondog, Louis Thomas Hardin, försörjde sig som gatumusiker och tiggare i över 30 år i USA, han höll till vid hörnet av sjätte avenyn i New York. Med långt vitt skägg, hjälm och spjut gick han också under namnet vikingen på sjätte avenyn. Moondog var blind sedan han var 16 år och sade att han tog namnet från en hund han kände till som ylade mot månen mer än någon annan hund. Moondogs experimentella musikstil är inspirerad av gatuljud och många kända artister har influerats av hans unika stil. Trots att Moondog var blind uppfann han även flera instrument, hans mest kända är Trimba.

Foto: TT

Man on the moon

Bandet R.E.M gjorde den kända låten Man on the moon som en hyllning till komikern Andy Kaufman. Titeln på låten som kom 1992 blev senare även namnet på filmen om Andy Kaufman, spelad av Jim Carrey. Andy Kaufman lurade många gånger sin publik, en gång med att spela Elvis. Han förklädde även Robin Williams som sin mormor i ett uppträdande. Låten refererar många gånger till Kaufmans olika luriga uppträdanden och hans död som ryktas vara fejk vilken refereras till konspirationen om månlandningen någonsin hände.

Foto: TT

Månböcker  

Från jorden till månen 

Science fiction-pionjären Jules Verne skrev Från jorden till månen år 1865, nästan 100 år innan månlandningen. Det blev hans tredje roman, efter Fem veckor i en ballong och Till jordens medelpunkt. Historien kretsar kring några veteraner från amerikanska inbördeskriget som skickas till månen på en vetenskaplig expedition. Jules Verne slänger sig med för tiden aktuella matematiska beräkningar om rymden. Boken har inspirerat till flera senare verk. Bland annat tidigare nämnda filmen av Georges Méliès.  

Sailor moon  

Animehjältinnan från 1992 bekämpar ondskan genom förvandla sig till Sailor moon och säga “jag ska straffa dig, i månens namn”. I verkligheten heter Sailor moon Annie, och är en vanlig tonårstjej på 14 år som lätt blir upprörd och börjar gråta. Hennes katt, med det passande namnet Luna, kan prata och hjälper till i striderna mot universums onda makter. Mangafiguren är skapad av serietecknaren Naoko Takeuchi.

Foto: TT

Det blåser på månen 

Barnboken av den brittiska författaren Eric Linklater utkom krigsåret 1944. Berättelsen handlar om systrarna Dina och Dorinda. Deras pappa, major Rytter ska resa bort till det farliga landet Bombardiet. Innan han åker varnar han barnen för att det blåser en ond vind på månen, och om man är olydig kan den blåsa rakt in i hjärtat. Boken blev tv-serie i Sverige 1985. 

Månen tur och retur

Tintins skapare Hergé skickade upp knattereportern med topplugg till rymden i det sextonde seriealbumet. Hunden Milou och kapten Haddock följer med så klart – om än motvilligt. Albumet publicerades för första gången år 1953 – 16 år innan månlandningen. Inne i Tintins rymdraket kan tyngdkraften slås av och på med en spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månlandningen 50 år

Mer i ämnet