En person står vid en bokhylla i en butik eller ett mässområde, pekandes med en hand mot kameran. I bakgrunden syns flera hyllor fyllda med böcker inom olika genrer, inklusive skönlitteratur och andra titlar. Belysningen är ljus och miljön verkar vara inbjudande för bokälskare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har bokmässan medelålderskris? Se mer i videon. Foto: Martin Ekelin

Bokmässan i Göteborg fyller 40 år – så hanterar den medelålderskrisen

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Kulturnyheternas litteraturreporter Johan Scheele om läget för Sveriges största bokmässa.

Bokmässan fyller 40 och det känns som den är inne i någon sorts medelålderskris. Förra året var youtube-profilerna I Just wanna be cool på omslaget till mässkatalogen – de kommer i år också. Visst är det väl rimligt att man försöker hänga med, men det innebär också att bokmässan numer är en content-mässa med lika många kockar, poddare, musiker, booktookers och samhällsdebattörer som författare och poeter. Underbart!

För samtidigt som detta pågår hundratals seminarier om allt från skolbibliotek, AI, poesi, yttrandefrihet och inte minst läskrisen. Men är det en sak som slår en på bokmässan, är att den krisen inte i första hand handlar om en brist på nya böcker.

Stjärnor på plats

Mässgolvet är såklart fyllt av författare som skrivit böcker. Det största namnet i år är amerikanska Joyce Carol Oates som får ett nyinstiftat pris. Men bokmässan är också fylld av andra mer eller mindre intressanta personer som skrivit, eller i alla fall blivit med, böcker. Här finns såväl tidigare statsminister Stefan Löfven som astronauten Marcus Wandt. Välj signeringskö med omsorg.

Tips: Strosa och hitta en bok du inte visste fanns

Mitt bästa tips är annars att leta dig bortom de längsta signeringsköerna och kanske stanna till vid ett halvtomt montersamtal, lyssna och väga en liten bok i handen. Plocka upp ett fint omslag eller en titel som talar till just dig: kanske någon har skrivit en liten poesisamling om orten där du hade en sommarstuga som barn. För är det något man inser på Bokmässan är det att den där läskrisen, som våra politiker pratar om, inte handlar om att det finns för få böcker. Det gäller bara att hitta den som lockar just dig att läsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.