Konsertjätten Live Nation har nu gett sig in på den andrahandsmarknad för konsertbiljetter som man tidigare varit så hårt kritisk mot. Foto: SVT Dold

Live Nation har totalvänt – tjänar pengar på andrahandsbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Världens största konsertarrangör Live Nation har gjort en kovändning. Bolaget har varit skarpt kritiskt mot bolag som tjänar pengar på andrahandsförsäljning av konsertbiljetter. Nu tjänar de själva pengar på just detta – genom en sajt de helt själva kontrollerar.

– Vi lever trots allt i en marknadsekonomi, säger Carl Pernow, Live Nations Norden-vd.

Ett nytt andrahandsföretag för konsertbiljetter har dykt upp på den svenska marknaden. Det är Ticketmaster som sedan ett par månader tillbaka driver sajten Seatwave där biljetter säljs till höga priser i andra hand. Ticketmasters ägare är Live Nation, världens största konsertarrangör.

På den svenska marknaden finns ett antal företag som lever på att köpa upp och sälja vidare biljetter till konserter, ofta till ett högre pris och i vissa fall flera hundra procent över originalpris. Några av de här företagen omsätter tiotals miljoner kronor per år.  

Andrahandsbiljetter

Den här typen av verksamhet har kritiserats hårt av konsertarrangören Live Nation, för att fansen tvingas betala dyrt för deras konserter när företag köper upp biljetter och säljer dem till ett högre pris.

– Vår uppgift är ju att se till att artisten får möta publiken och att det mötet, den upplevelsen, blir så bra som möjligt. Andrahandsmarknaden är inte med som en samarbetspartner, så de tillför inte att skapa det här magiska ögonblicket. Så därför tycker jag inte att de har någon funktion i den här konstellationen, säger Live Nations vd i Norden, Carl Pernow.

Lobbade för lagändring 

Tidigare ville Live Nation ha en lagändring, så att det skulle bli förbjudet att sälja biljetter dyrare i andra hand, men nu verkar de ha bytt strategi. Live Nation äger den marknadsledande biljettförsäljaren Ticketmaster, och de har nu startat en egen marknadsplats för andrahandsförsäljning av biljetter.

Seatwave är en sajt där privatpersoner kan lägga upp sina biljetter till försäljning, till vilket pris de vill, men sajten tar en andel själv både från köpare och säljare.

– Jag tycker att den här tjänsten är ett steg i rätt riktning, i och med att vi inte kommer få någon lagstiftning mot andrahandsmarknad och att en lagstiftning egentligen skulle vara ganska tandlös. Jag tycker att det här sättet, med en trygg marknad för den som inte kan gå, är ett bättre alternativ än de som finns idag. Köparen kan få en biljett som är garanterat giltig, säger Carl Pernow på Live Nation.

Tjänar mer ju dyrare biljetter säljs

Seatwave tar ut en tioprocentig avgift på det pris som säljaren tar, ju dyrare biljetten säljs, desto mer pengar får alltså Seatwave. De lägger sedan på 18 procent på priset, som de tar ut av köparen.

När man som säljare lägger upp en biljett till försäljning, meddelar sajten också om det pris man har satt ligger i enlighet med övriga biljetter som säljs.

För Ticketmaster blir andrahandsförsäljning en allt större inkomstkälla. De äger nu andrahandsföretag i 13 länder. Inklusive transaktionen mellan köpare och säljare omsätter deras andrahandsförsäljning 1,2 miljarder dollar. I Live Nations årsredovisning går att läsa att företaget just nu fokuserar på just den här marknaden.

Hade man inte kunnat tänka sig att ni startade en sajt där man inte kunde lägga upp biljetter till ett högre pris än det som man köpt den för? 

– Jo, det hade man kunnat tänka sig, men det finns ju andra marknadsplatser så som Blocket och då hade ju säljaren gått via den, om man vet att det finns en efterfrågan. Vi lever trots allt i en marknadsekonomi där utbud och efterfrågan samspelar. Så jag tror inte att en sådan plattform hade fungerat, säger Carl Pernow.

Men det betyder ju också att ert företag kan tjäna pengar när man säljer biljetten första gången och när man säljer biljetten andra gången.

– Affärsmodellen är ju lite annorlunda än de andrahandsmarknader som finns, där de bolagen tar hela uppsidan på biljetten. Här är det ju en transaktion mellan en privatperson till en annan privatperson, och för den servicen så kommer Seatwave att ta ut en serviceavgift, det är riktigt. Men det är mer än serviceavgift för att tillhandahålla den här tjänsten för att säkerställa att biljetten är riktig och att betalningen sker på rätt sätt, säger Carl Pernow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet