I sitt tacktal tackade Ludwig Göransson Black Panther-regissören Ryan Coogler och alla han samarbetat med under arbetet med filmen. Foto: Mike Blake/Reuters/TT

Oscarsvinnaren Ludwig Göransson: ”Jag kände mig pressad av att filmen är så viktig”

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan tog han hem tre Grammy-statytetter – och nu har han även en Oscar att placera i hyllan. För segertåget för svenske kompositören bara fortsätter, under natten till måndag prisades Ludwig Göransson med en Oscar för musiken till Black Panther.

Det går bra för Ludwig Göransson. Så väl prestigefyllda galanomineringar som vinster har gått som på löpande band under det senaste året och fjolåret. Och nu en Oscar för bästa originalmusik.

– Ryan Coogler var en av mina första amerikanska vänner när jag flyttade från Sverige till Los Angeles 2007. Jag gjorde musiken till hans första kortfilm och sedan dess har vi jobbat tillsammans. När han skrivit manuset till Black panther så sa jag till honom det enda sättet för mig att skriva musik till det här är att åka till Afrika och studera musiken och lära mig av den, säger han till SVT:s USA-korrespondent Carina Berfeldt efter vinsten och fortsätter:

– Jag kände mig pressad av att den här filmen är så viktig för många som inte varit representerade på film förut, men att ha Ryan Cooglers stöd och tillit inspirerade mig att verkligen lägga manken till.

I sitt tacktal tackade Ludwig Göransson Black Panther-regissören Ryan Coogler och alla han samarbetat med under arbetet med filmen.

Även familjen i Sverige, mamma, pappa och Göranssons syster, tackades av den svenske pristagaren.

Kände stor press

Under vårens Grammygala var Ludwig Göransson nominerad till fyra priser och vann tre: årets låt och årets skiva för This is America med Childish Gambino, och även årets filmmusik för just soundtracket till filmen Black Panther. Han vann dessutom en Golden Globe för samma filmmusik, och står nu med en sensationellt framgångsrik galavår bakom sig.

Filmen Black Panther handlar om riket Wakanda som hotas av kolonialism och ska gå balansgång mellan traditionalism och globalisering. Och så förstås superhjälten Black Panther, kungarikets ledare och beskyddare. Filmen har blivit vida uppmärksammad och var till årets Oscarsgala nominerad i sammanlagt sex kategorier, däribland bästa film.

Inför filmen Black Panther reste han till Västafrika och spelade in musik som inspirerade regissören Ryan Cooglers manus.

Inget pris till Gräns

Flera andra svenskar hade chansen under årets gala, men det blev inget pris till svenska trolldramat Gräns där Göran Lundström och Pamela Goldammer var nominerade i kategorin bästa mask/smink. Istället kammade Greg Cannom, Kate Biscoe och Patricia Dehaney hem priset för deras arbete med Vice.

Inte heller Glenn Close, som spelar huvudrollen i svenska Björn Runges film The wife prisades. Istället gick priset i kategorin bästa kvinnliga huvudroll till Olivia Coleman för The favourite.

Vinnare Oscarsgalan 2019

Bästa film: Green book

Bästa regi: Alfonso Cuarón – Roma

Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman – The favourite

Bästa manliga huvudroll: Rami Malek – Bohemian rhapsody

Bästa kvinnliga biroll: Regina King – If Beale street could talk

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali – Green book

Bästa originalmusik: Ludwig Göransson – Black panther

Bästa originalsång: Shallow från A star is born av Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt och Benjamin Rice.

Bästa originalmanusmanus: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly – Green book

Bästa manus efter förlaga: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee – BlacKkKlansman

Bästa filmfoto: Alfonso Cuarón – Roma

Bästa klippning: John Ottman – Bohemian rhapsody

Bästa smink/mask: Greg Cannom, Kate Biscoe och Patricia Dehaney – Vice

Bästa kostym: Ruth Carter – Black panther

Bästa scenografi: Hanna Beacher och Jay Hart – Black panther

Bästa ljudredigering: John Warhurst och Nina Hartstone – Bohemian rhapsody

Bästa ljudmix: Paul Massey, Tim Cavagin och John Casali – Bohemian rhapsody

Bästa icke-engelskspråkiga film: Alfonso Cuarón – Roma (Mexiko)

Bästa animerade långfilm: Spider-man into the spider-verse

Bästa animerade kortfilm: Bao av Domee Shi och Becky Neiman

Bästa dokumentär: Free solo av Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes och Shannon Dill

Bästa kortfilm: Skin av Guy Nattiv, Jaime Ray Newman

Bästa specialeffekter: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles och J.D. Schwalm – First man

Bästa kortdokumentär: Period. End of sentence

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.