Lukasjenko-kritiska konstnären död i belarusiskt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiske konstnären Ales Pusjkin har avlidit “under oklara omständigheter” på intensivvårdsavdelningen i fängelset i Grodno, uppger konstnärens fru Janina Demuch, till nyhetsbyrån AP.

Ales Pusjkin var en av Belarus mest kända konstnärer och aktivister. Med sina konst- och performanceverk protesterade han mot landets auktoritära styre. 

Välte kärra med gödsel

Ett av Ales Pusjkin mest uppmärksammade verk var när han välte en kärra med gödsel framför president Aleksandr Lukasjenkos kontor i Minsk 1999, en performance som gav honom två års skyddstillsyn.

Ales Pusjkin har deltagit i åtskilliga politiska protester och fängslats flera gånger för sin aktivistiska konst. I mars 2023 dömdes Pusjkin till fem års fängelse för ”uppviglande till hat och vanhelgande av statssymboler”.

Kräver en opartisk utredning

Svenska PEN har skrivit till president Aleksandr Lukasjenkos och krävt en opartisk utredning av Ales Pusjkins död.

Ales Pusjkin hade inga kända sjukdomar. Han blev 57 år.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.