Gabriel Zetterström, kulturskribent på Sydsvenskan, och Victor Malm, kulturredaktör Expressen, om fotbollstexter på kultursidorna. Foto: TT

”Man skulle aldrig låta Glenn Hysén recensera konst”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM innebär mängder av analystexter och krönikor, även på kultursidorna. Men kulturskribenterna har ofta dåliga fotbollskunskaper eller slår knut på sig själva för att göra finkulturella kopplingar, tycker Gabriel Zetterström, själv fotbollsintresserad kulturskribent.

– Slovakien ska gärna anfalla ”som Lacan” (fransk psykoanalytiker). Kom igen, det är bara ett inlägg, säger han.

I Expressen skriver författaren Stefan Lindberg om sin känslomässiga berg- och dalbana när han följer Sveriges EM-resa.

I Dagens Nyheter tar författaren och litteraturkritikern Jesper Högström gärna större grepp på fotbollens väsen. Även Aftonbladet och Svenska Dagbladet har tillägnat EM flera kulturartiklar.

– I grunden är det bra att fotbollen får plats på kultursidorna, det har den inte alltid fått, säger Gabriel Zetterström, kulturskribent på Sydsvenskan.

Samtidigt är han kritisk till nivån på texterna, något han tidigare tagit upp i en egen artikel.

– Antingen ska det vara väldigt pretentiöst, man ska jämföra det med ”finare” kulturyttringar. Eller så betraktar man det inte med det allvar det förtjänar, det ska vara lite tokroligt.

Saknar fotbollskompetens

Ofta brister det i fotbollskunskaper hos skribenterna, något som vittnar om en lättja inför ämnet, tycker Gabriel Zetterström.

– Man skulle aldrig låta Glenn Hysén gå och recensera en konstutställning. Men att skriva om fotboll på litteraturkritikens premisser går tydligen fint.

Vad vill du se istället?

– Knausgårds och Fredrik Ekelunds brevväxling under VM 2014 (boken Hemma – Borta) var ett lyckat exempel på när kultur och fotboll möts. De tog verkligen fotbollen på allvar. Men annars saknar jag grundläggande fotbollskompetens, det finns ju så otroligt många kunniga fotbollsjournalister.

”Toppen om de är pretentiösa”

Men Expressens kulturredaktör Victor Malm håller inte med. Han har själv skrivit om fotboll på kultursidan och uppskattar genren.

– Att de skulle vara oinsatta... det vet jag inte. Och är de pretentiösa så är det väl toppen. Det gör absolut ingenting att smitta ner fotbollsbevakningen med lite litterär pretention.

Victor Malm tror att en kulturskribent mycket väl kan bidra med värdefulla perspektiv på fotbolls-EM, även om man inte är fullt lika fotbollskunnig som en sportreporter.

– Den svenska litteraturen har ganska få fotbolls, handbolls- eller ishockeyromaner. För oss som gillar både litteratur, konst och idrott är de här skiljelinjerna alltid spännande att läsa om och bryta ner. Det finns alltid berättelser i ett fotbollsmästerskap. Man kan förtydliga, bena ut och förmedla intressanta historier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.