Singeln Black Saturday har spelats flitigt på radion. Låten är första spåret på kommande skivan Aelita som släpps i april. En platta som likt deras senaste skiva Infruset, i vilken de tolkade texter av nationalskalden Gustaf Fröding, rör sig bort från den poprock som tidigare varit bandets signum.
Jämför genrer med rasism
– Vi har slutat bry oss om genrer svarar sångaren och gitarristen Gustaf Norén på frågan om det är ett genrebyte på gång.
– Vi växte upp på 90-talet och gillade alla genrer, vi tyckte om pop, retromusik, hårdrock, dansmusik, genrerna är väldigt utsuddade för oss, säger bandets andra frontman Björn Dixgård.
Gustaf Norén menar att genrebegreppet kan likställas med större samhällsproblem som rasism.
– Första steget till att kategorisera människor är att kategorisera konst och vi vill inte tänka så endimensionellt, säger han.
Vill visa sina udda sidor
På Black Saturday presenteras ett mer elektroniskt sound med synthen i fokus, något som bandmedlemmarna menar kommer höras också på resten av skivan.
– Vi visar fler dimensioner av oss själva, vi har alltid haft det här med mer elektronisk musik i oss så det är egentligen bara att vi inte har tagit fram så många sidor av oss själva förut, säger Björn Dixgård.
Gustaf Norén stämmer in och förklarar att det handlat om osäkerhet.
– Det viktigaste för oss är att inte dölja våra udda sidor, vi har varit rädda förut för att visa vilka vi verkligen är och vad vi står för.
”Vi har låtit hatarna sätta våra regler”
De berättar att även Infruset var ett steg mot att visa fler sidor av bandet.
– Det är något som skulle kunna uppfattas som lite kufigt för ett band att göra. Såna idéer har vi haft i hela våra liv men de har bara inte kommit fram, mycket för att vi har låtit hatarna sätta våra regler säger Gustaf Norén.
Han menar att den högre åldern är en faktor till att de vågar ta steget och stå upp för vilka de är.
– Vi är mycket starkare nu och därför vågar vi stå emot den köttmur av hat som kan uppstå. Folk låter tråkmånsarna bestämma och vi vill ändra på det genom att visa våra färgglada sidor.
Ser sin nya look som ett helhetskoncept
Det är inte bara en ny skiva som presenteras utan även ett nytt utseende på bandmedlemmarna. Gutaf Norén har blonderat sitt hår och kläderna de bär sticker ut i sina glansiga material. Björn Dixgård förklarar att de ser garderobsbytet och den nya musiken som ett helhetskoncept.
– Jag tycker det är viktigt att använda mig av det visuella säger Gustaf Norén och berättar att sidoprojektet Caligola – som de gjorde i samarbete med hiphopbröderna Salazar – var en ögonöppnare eftersom de då fokuserade mer på bland annat kläder, scenografi och koreografi.
Backar inte för dansbandsmusik
De har rört sig mellan pop, rock, hiphop och visor. På frågan om det finns någon genre de inte vill närma sig svarar de i kör:
– Nej, inte alls.
– Vi vill komma till nya dimensioner musikaliskt och visuellt och ser ingen anledning att sätta någon begränsning, säger Björn Dixgård.
Så vi kan se Mando Diao göra dansbandsmusik framöver?
– Ja, det finns inget argument överhuvudtaget för varför vi inte skulle kunna göra det. Det vore idiotiskt säger Gustaf Norén.
– Dansband är också någonting som är typiskt att man hatar på. Det är ett klasshat och ett patriarkat som gör att det är mycket coolare att gilla arg gangsterrap för att det är trendigt, tillägger han.
Låter inte fansen styra
Klädskiftena och musikskiftena är något de vet kan göra att fansen inte alltid hänger med.
– Det är jättetråkigt om folk inte tycker om vad vi gör men det får man ta. Vi tänker inte låta det styra oss säger Gustaf Norén.
Mando Diao medverkar i fredagskvällens Skavlan i SVT.