Marita Ulvskog, Carolina Falkholt och Sissela Nordling Blanco. Foto: SVT

Marita Ulvskog gifte sig med konsten

Uppdaterad
Publicerad

En annorlunda vigselakt med tillhörande bröllopstårtor avslutade den debatt om konsten och EU som på söndagen hölls för att uppmärksamma World art day (15: april)  på Kungliga Konstakademien i Stockholm. När cermonin var över hade EU- parlamentarikern och före detta kulturminister Marita Ulvskog (S) gift sig med konsten.

Som representant för konsten, iklädd vit bröllopsklännig, skred graffiti- och performancekonstnären Carolina Falkholt fram till debattpodiet till tonerna av en klassisk bröllopsmarsch.

På villkoret att ”på en armlängds avstånd” älska, stödja och respektera konsten hade de närvarande politikerna möjlighet att ingå skenäktenskap med Falkholt och konsten. I gengäld lovades politikerna att konsten skulle älska, påverka och kritisera dem tillbaka.

Carolina Falkholt säger att dagens performance är en kommentar till det hon själv råkat ut för i sitt arbete som konstnär under den senaste tiden. Bland annat då Nyköpings kommun uttryckte sitt missnöje med den målning som Falkholt gjorde i en av kommunens skolor. Målningen, som bland annat föreställde en vagina, ansågs stötande och kommunen bad henne att komma tillbaka och göra om verket.

Falkholt: Svårt med avståndet

– Med mitt performance vill jag förtydliga relationen mellan konst och politik. Politiker har ofta svårt att hålla avståndet till konsten, de vill gärna styra själva och göra den till ett instrument i sin politik. Då tänkte jag att äktenskapet med sina förordningar kunde vara ett bra sätt att reglera detta på, säger Carolina Falkholt.

– I framtiden hoppas jag på ett friare arbetsklimat för konstnärer, att konsten ska slippa ha ett ekonomiskt eller moraliskt nyttoperspektiv.

”Svarade ja direkt”

Förutom de politiker som redan fanns att tillgå på debattscenen hade Carolina Falkholt bjudit in ledande kulturpolitiker från flera av riksdagspartierna, däribland kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, att ingå skenäktenskap. Den enda som i förväg tackat ja och infann sig framme vid altaret var Feministiskt Initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco.

– Jag svarade ja direkt. Jag har aldrig tänkt att jag är den typen som ska gifta mig men det här kändes som en bra sak att ställa upp på. Det är ett klart och tydligt budskap, att politiken ska stötta men inte lägga sig i.

Selimovic avböjde

Jasenko Selimovic (FP) deltog i debatten men avböjde giftermål.

– Det var en rolig grej, men jag förstod inte riktigt poängen med att gifta sig. Jag vill inte att kulturen ska påverka politiken så tydligt och klart, för mig lät det nästan som Victor Orbán (Ungerns premiärminister) som gifter sig med statliga televisionen i Ungern. Däremot håller jag med om att kultur och politik ska hålla sig på en armlängds avstånd från varandra.

”Handlar om någonting allvarligt”

EU-parlamentarikern och fd kulturministern Marita Ulvskog (S) funderade en liten stund men tog sedan plats vid altaret.

– Egentligen vet jag inte riktigt vad som hände. Men det var en rolig händelse som egentligen handlar om någonting allvarligt. Kulturen och politiken verkar sida vid sida. De måste respektera varandra, politiken får inte använda kulturen genom att ta ifrån den sin självbestämmanderätt och särart.

Så du ingick ett äktenskap utan att ta reda på vad det handlade om?

– Jo. Men det jag fastnade för i predikan var att politiken och kulturen har total respekt för varandras självständighet. Jag skulle önska att var var så även när det gäller EU-samarbetet.

Det var KRO (Konstnärernas riksorganisation, IAA (International association of arts) och tidningen Konstnären som anordnade eventet. Mer om debatten, äktenskapet och tårtorna i måndagens Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.