Eleverna på Rinkebyskolan har förberett sig på att välkomna Maryse Condé under hela hösten, och på dagen för nobelfesten blev det äntligen dags. De har läst, skrivit dikter, ritat och förberett en presentation för att uppmärksamma Condés liv och författarskap.
– Jag trodde inte att det skulle bli såhär bra, jag hade inte förväntat mig det, säger Amina Matoussi som går i åttonde klass på Rinkebyskolan.
Det är inte första gången en betydande författare gästar Rinkeby, Stockholm – traditionen att låta en författare besöka elever i förorten har hållits vid liv i 30 år.
Det här är dock första året som den genomförs utan att pristagaren är en riktig nobelpristagare. Den nya Akademiens litteraturpris innebär ära och 320 000 kronor, vilket är en väsentligt lägre prissumma än nobelprisets nio miljoner.
– För författare har pengar inte så stor betydelse. Det är anseendet hos läsarna snarare än pengar som betyder något, säger Maryse Condé till Kulturnyheterna.
Tidigare nobeltippad
82-åriga Maryse Condé är från den franska ön Guadeloupe och en av Karibiens mest framstående författare. Hon har skrivit ett 20-tal romaner, varav en handfull blivit översatta till svenska, däribland Färden genom mangroven (2018), Célanire (2016) och Tills vattnet stiger (2014). Hon har även varit en tippad nobelpristagare under många år. Trots det känner hon inte att hon blivit snuvad på det riktiga nobelpriset.
– Jag gör ingen skillnad på nobelpriset och det alternativa nobelpriset, det är samma sak för mig, en väldigt stor ära, säger Maryse Condé.
Senare i december kommer hon att åka hem till Guadeloupe igen för att fortsätta skriva.
– När det gäller framtiden ska jag skriva och skriva tills dagen jag dör. Jag ska försöka göra alla jag möter och alla som läser mig glada, säger hon.