Nya tjänster och redaktioner runtom i Sverige tack vare mediestödet för lokal journalistik. Foto: TT

Mediestödet gör skillnad för den lokala journalistiken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat sin budget för 2020 och ger 85 miljoner extra till stöd för lokal journalistik. I år har hittills drygt 30 miljoner delats ut för att främja bevakningen i svagt bevakade områden. Redaktioner runtom i Sverige är positiva till stödet men ser också planeringsproblem eftersom stödet betalats ut retroaktivt.

Stödet för lokal journalistik infördes i februari i år för att få bukt med problemet med så kallade vita fläckar, områden med obefintlig eller svag journalistisk bevakning.

Eva Burman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren. Med hjälp av stödet har de kunnat projektanställa tre personer som ska arbeta med bevakningen i Flen, Oxelösund och Vingåker. Hon tror att tillskottet kommer att göra skillnad med ser också problem med att stödet, som betalades ut i juni, var menat att användas retroaktivt ifrån årets början.

– Vi hade inte råd att börja anställa folk innan vi visste om vi skulle få stödet. Pengar är ju ingenting vi snyter ur näsan direkt, säger Eva Burman.

Hennes förhoppning är att stödet framöver istället ska kunna sökas i två perioder för att det ska bli lättare att planera.

– Vilka tidningshus har i dag råd att chansa och hoppas på stöd och anställa på känn sex månader innan stödet är beviljat? Vi skulle gärna vilja fortsätta efter årsskiftet men om stödet beviljas och betalas ut först i juni så ser jag inte hur det ska vara möjligt under våren. Vi vet ju inte säkert att vi får stödet, säger Eva Burman.

Behöver inte lägga tid på att köra bil

I Norrland är en av utmaningarna för lokaljournalistiken de långa avstånden. Erik Isberg är chefredaktör på Folkbladet Västerbotten och tillsammans med Västerbottens-Kuriren kan de nu med hjälp av stödet för lokal journalistik anställa en reporter som ansvarar för att bevaka Storuman och Sorsele.

– De här kommunerna har tidigare bevakats från vår redaktion i Lycksele. Nu behöver inte Lyckseleredaktionen lägga tid på att köra bil och kan istället ägna sig åt ”sina” kommuner. På så sätt kan man säga att resurser även frigörs för andra kommuner i Västerbottens inland, säger Erik Isberg.

Hade hoppats på större stöd

Ralph Rentzsch, chefredaktör på Jämtlands tidning, säger att flödet av nyheter från kommunerna Bräcke, Berg och Krokom har ökat sedan de fick stödet men att de hade hoppats på ännu större stöd.

– Vi fick ungefär 70 procent av sökt stöd vilket innebär att vi inte kan gå fullt ut som vi hade hoppats. Istället för tre heltidsanställda redaktörer har det blivit deltider på från 50 till 70 procent, säger Ralph Rentzsch.

Vad räcker pengarna till?

Din lokaltidning i Gästrikland: Utökad personalstyrka på 80% september- december samt extra kostnader för tryck och distribution.

Frykdalsbygden: Bibehållen personalstyrka i Sunne (2,5 journalisttjänster).

Arbetarbladet: Drygt 1,5 reporter under ett år.

Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren: 3 projektanställda från september-december.

Ystads Allehanda: En deskreporter juni-december.

Folkbladet Västerbotten och Västerbottens-Kuriren: En del av kostnaderna för ny redaktion och en reporter i Storuman/Sorsele.

Blekinge Läns Tidning: En reportertjänst i Olofström.

Hallandsposten: En halv tjänst från september fram till nästa sommar.

Jämtlands tidning: Tre deltider på 50-70% och fysiska redaktioner i kommunerna Bräcke, Berg och Krokom.

Jönköpingsposten: En heltidsanställd reporter som jobbar med fördjupning och granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.