Under fredagens invigning av OS kunde tittarna se 12 scenerier, skapade av konstnärlige ledaren Thomas Jolly.
I ett av scenerierna sitter dragshowartiser och dansare runt ett matbord. Mitt på bordet ligger skådespelaren Philippe Katerine målad helt i blått och föreställer guden Dionysos. Bakom honom sitter DJ:n Barbara Butch i rollen som Apollon, men många har istället tolkat hennes roll som Jesus.
Inslaget väckte kritikstorm på sociala medier, framför allt bland konservativa kristna. Kritiker menade att inslaget påminde om Leonardo da Vincis ”Nattvarden”, som skildrar Jesus sista måltid.
Flera kristna samfund och högerkonservativa världen över har under helgen anklagat inslaget för att vara hånfullt och hädiskt mot kristendomen.
Elon Musk har skrivit på plattformen X att uppträdandet var ”extremt respektlöst mot kristna”. Mike Johnson, talman i USA:s representanthus, kallar inslaget för ”ett hån som var chockerande och förolämpande mot kristna människor runt om i världen.”
OS-talesperson Anne Descamps har kommenterat kritiken:
– Intentionen var självklart inte att vara respektlös mot någon religiös grupp. Tvärtom tror jag att Thomas Jolly ville fira toleransen i samhället. Om folk har tagit illa upp är vi naturligtvis väldigt, väldigt ledsna, säger hon.
Missuppfattning av konstverk
Kritikstormen grundar sig på en missuppfattning. Det är inte ”Nattvarden” som är inspirationen, istället menar man att det är den holländske konstnären Jan van Bijlerts målning ”Gudarnas fest”.
Invigningsceremonins konstnärlige ledare Thomas Jolly nekar själv till att ”Nattvarden” är inspirationskällan.
– Det borde vara uppenbart. Det är Dionysos som kommer till bordet. Varför är han där? Framför allt för att han är gud för festen och vinet i grekisk mytologi, säger Jolly till den franska tv-kanalen BVMTV.
Han förklarar också att syftet att framställa ett stort, hedniskt firande med gudarna i Olympia.
Något som kan ha bidragit till förvirringen ytterligare är att DJ:n Barbara Butch, Apollon i inslaget, återpublicerade en bild på Instagram där scenen jämförs med just Nattvarden. Hon har senare delat ytterligare en bild där en annan Instagramanvändare jämför inslaget med Jan van Bijlerts målning och pekar ut de grekiska gudarna. På bilden står det att:
”Den som tror att det är Nattvarden är obildad”.