Mjuka och sköna plagg blir allt mer en trend. En trend som har skyndats på av pandemin. Foto: Jacques Brinon/AP/TT

Coronamodet 2021 – pandemin skyndar på komforttrend i modevärlden

Uppdaterad
Publicerad

Modet går allt mer mot komfort och bekvämlighet, så om du jobbar hemifrån i mjuka och lösa plagg behöver det inte betyda att du är sunkig och slapp. Men modeexperter påpekar också att mode kan ha en psykologisk kraft som kan ge en styrka i pandemin.

Pandemin, som medfört hemmaarbete för många och inställda sociala sammanhang, har ökat behovet av att känna sig bekväm i hemmet och accelererat en modetrend om lösa och mjuka plagg.

– Man kan se att modet under lång tid, egentligen under flera decennier, har drivits av bekvämlighet och komfort, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap.

– Vi är hemma mycket mer i den här pandemivågen och man känner att man vill vara mer bekväm. Men även innan pandemin kom en ganska stark trend av ”leisurewear”. Att man ska vara mer sportig och ha mjukare plagg, säger modeskribenten Nina Campioni.

En trend som håller i sig

Hemmaarbetet har bland annat inspirerat en japansk designer till att skapa en kostym i mystyg. Och sett till årets modevisningar som visar var trenderna pekar kommer komforttrenden att hålla i sig.

– Jag tror att det kommer att leva kvar ganska länge. Det tror jag är väldigt bra, att många har hittat en stil som funkar. Något som känns jag, men som man också trivs i hela dagen lång, säger Nina Campioni.

Mode som självvård

Att sitta inne kanske inte sporrar driften att klä upp sig. Men att ta hand om sitt yttre, kan pigga upp i dessa dystra tider.

– Oftast talar man om mode på ett sätt som får det att framstå som något självcentrerat, att det finns något självupptaget med att bry sig om sitt utseende och tänka på hur andra ser en. Men det finns också en annan dimension till det som handlar om självvård, säger Philip Warkander och fortsätter:

– Det kan låta som en banal insikt och det är det, men det är kanske banalt för att det är så grundläggande och också så lätt att glömma bort.

Nina Campioni menar att det kan vara en bra idé att klä upp sig under arbetsdagen, för dess psykologiska effekt.

– Man märker de få gånger som man går utanför huset och sätter på sig lite smink eller klär på sig lite extra att man blir rakare i ryggen. Man blir piggare, så det finns en jättestark, både emotionell och psykologisk effekt, säger Nina Campioni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.