Daniel Birnbaum, chef på Moderna museet. Till höger en bild från utställningen ”Gurlitt: Status Report Nazi Art Theft and Its Consequences”. Foto: TT

Museichefer föreslår expertråd – ska hantera konst som stals av nazisterna

Uppdaterad
Publicerad

Museisverige behöver hjälp med att hantera konst som ursprungligen stulits av nazister, och nu hänger på svenska museer. Därför borde ett särskilt råd av experter tillsättas, menar två svenska museichefer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Rådet ska förse svenska museer med experter inom konsthistoria, internationell rätt och juridik, för att reda ut frågor kring verk som stulits eller köpts under tvivelaktiga omständigheter. Förslaget riktat till regeringen kommer från Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet, och Olle Granath, före detta chef för Moderna museet och Nationalmuseum, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det kan bland annat handla om konst som stulits av nazisterna under andra världskriget, en återkommande fråga i konstvärlden. I Sverige finns till exempel två sådana pågående konflikter, och i länder som Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike finns redan kommittéer som jobbar med denna typ av frågor.

Återkommande konflikt

”Det handlar om dispyter som ofta är komplicerade och endast sällan råder samförstånd. I många fall har de juridiska stridigheterna pågått i flera år”, skriver museicheferna i debattartikeln.  

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om en sådan konflikt, kring konstnären Oskar Kokoschkas målning ”Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac”. Verket konfiskerades av nazisterna från den tysk-judiske galleristen och konstsamlaren Alfred Flechtheim på 1930-talet, och har sedan 1934 hängt på svenska museer.

Fotnot: I inslaget ovan finns en uppgift om att 16 000 konstverk stals av nazisterna under Andra världskriget. Kulturnyheterna vill i efterhand förtydliga att 16 000 är siffran på verk som rensades ut från tyska museer under kriget. Antalet verk som nazisterna beräknas ha stulit totalt är 600 000. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.