Foto: TT

”Bögtåget” – anonymt hatbrev blir musikstycke på Helsingborgs konserthus

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs konserthus sätter upp den nyskrivna kantaten ”Bögtåget” – ett musiksatt hatbrev från en anonym avsändare. Men bakom ett initiativ som på ytan kan tyckas vara lite skämtsamt finns en betydligt allvarligare sida, enligt tenoren Rickard Söderberg, som framför stycket.

– Vi kan inte tillåta dessa uttryck för att en människa inte ska få lov att vara så som den är född, säger han till Kulturnyheterna.

I det anonyma brevet, som skickades till Helsingborgs konserthus tidigare i år, protesterar brevskrivaren mot att stadens symfoniorkester spelat musik av homo- och bisexuella kompositörer.

Brevskrivaren ondgör sig också över att institutionen, som hen utttrycker det, ”hoppat på bögtåget”:

”Vi har under många år haft abonnemang på Konserthuset, men när HSO också hoppade på bögtåget, hoppade vi liksom fler, av besöken”, stod det bland annat i brevet.

Men då avsändaren valt att vara anonym har Konserthuset inte kunnat bemöta kritiken direkt – istället har symfoniorkestern med konserthuschefen Fredrik Österling och tenorsolisten Rickard Söderberg valt en annan metod: man har helt enkelt gjort musik av brevet i form av nyskrivna kantaten Bögtåget.

”Ganska poetiskt”

Stycket kommer att framföras av Rickard Söderberg under en konsert i slutet av maj, och enligt tenoren var det självklart att inte låta brevet gå obemärkt förbi.

– När jag läste brevet såg jag dels klassisk hat, men uttryckt på ett ganska poetiskt sätt. Brevskrivaren bygger upp bilden av det här så kallade ”bögtåget” – som jag skulle älska att åka på. Jag kände att jag inte kunde låta det här gå obemärkt förbi – och eftersom det det inte gick att bemöta det direkt kände vi att det bästa var att göra musik till det, säger han till Kulturnyheterna.

”Kan inte tillåta dessa uttryck”

Enligt Rickard Söderberg framförs brevets innehåll i detalj, ned till minsta semikolon, och han berättar att han bett konserthuset att lägga undan två biljetter – om den anonyme brevskrivaren skulle få lust att lyssna på verket.

Men den lite skämtsamma tonen till trots finns även ett allvar bakom kantaten, enligt Rickard Söderberg.

– Jag kan ta det här, för mig är det inga problem, men det finns väldigt många som inte kan det på grund av religiösa eller politiska orsaker. Vi kan inte tillåta dessa uttryck för att en människa inte ska få lov att vara så som den är född. Det är så vidrigt och det är den allvarliga sidan bakom det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.