• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Mansfri festival kan bryta mot diskrimineringslagen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev Emma Knyckares planer på att starta mansfri festival en internationell nyhet. Men att starta en festival dit män inte är välkomna riskerar att bryta mot diskrimineringslagen. Det säger Eberhard Stüber, som är jurist och specialiserad på diskrimineringsrätt.

Efter de många övergreppen på svenska musikfestivaler, bestämde sig Emma Knyckare för att starta en festival dit män inte är välkomna. Problemet är bara att särbehandling utifrån kön är olagligt.

LÄS MER: Hon vill starta mansfri rockfestival

Övergrepp på festival

– Som diskrimineringslagen ser ut idag så är det inte tillåtet att behandla kvinnor och män olika vid tillträde till allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Eberhard Stüber, som är jurist och specialiserad på diskrimineringsrätt, till Kulturnyheterna.

Undantag finns – men inte för festival

Det finns vissa möjligheter att göra undantag från lagen:

– Om man tittar på just kön så är det okej att göra särskilda undantag om det finns tydliga positiva fördelar med att särbehandla efter kön, och det finns det ju i det här sammanhanget, menar Emma Knyckare.

LÄS MER: Festivalchefen: ”Det här måste få ett slut”

Kvinnofängelser, kvinnojourer och kvinnohem är exempel där man anser att det finns goda skäl att särbehandla kvinnor. Men att göra undantag för en festival är inte möjligt, säger Stüber.

– Det är specifikt definierade områden där vi har undantag från likabehandlingsprincipen mellan kvinnor och män. Men just för allmän sammankomst eller offentlig tillställning så finns det inte några möjligheter att göra den typen av undantag, säger han.

Tror på andra strategier

Eftersom en festival är en offentlig sammankomst blir det alltså svårt att förbjuda män tillträde. Och även om det hade varit möjligt att förbjuda män, uppstår ett annat problem: vem får definiera vem som räknas som man, och vad gör man med alla som inte har en binär könsidentitet? Eberhard Stüber tror därför inte på ett förbud, men däremot finns det andra strategier:

LÄS MER: Säkerhetschef på Bråvalla om övergrepp: ”Ser tyvärr ut såhär”

– Jag tycker det är ett utmärkt initiativ. Men det är bättre att utifrån namnet och sättet att arrangera festivalen försöka skapa en stämning som gör att de som enbart vill komma och tafsa på kvinnor håller sig borta, säger han.

Emma Knyckare tror också att det finns andra strategier än ett ordagrant förbud.

– Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, säger Emma Knyckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet