Foto: Nora Lorek, Claudio Bresciani och Erik Nylander/TT

Tusentals musiker i upprop mot Spotify

Uppdaterad
Publicerad

För att mildra det ekonomiska bakslaget som kommit till följd av coronapandemin uppmanar stora delar av musiksverige nu kapitalstarka aktörer som strömningsjätten Spotify att donera pengar till en krisfond för musiker. Uppropet Nu tystnar musiken är efter bara ett dygn uppe i över 5 000 namnunderskrifter.

– Det är uppenbart att väldigt, väldigt många är i behov av stöd, säger initiativtagaren Tina Ahlin till Kulturnyheterna.

Inställda turnéer, uppskjutna föreställningar och avbokade uppdrag. Det råder stor ekonomisk oro inom musikbranschen i Sverige som drabbas hårt av coronapandemin.

”Den privata sektorn måste bidra”

För att mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen uppmanar nu musiksverige att kapitalstarka aktörer som Spotify tar sitt ansvar och bidrar till en krisfond där artister kan söka stöd för förlorade inkomster.

Coronaviruset och kulturen

– I en krissituation som denna när musiker och artister går på knäna är det viktigt att staten går in, men den privata sektorn måste också dra sitt strå till stacken. Huruvida Spotify har ett ansvar gentemot sina musiker vars verksamhet de vilar på kan man diskutera men jag tycker inte att det är orimligt att de bidrar, säger Tina Ahlin, musiker och initiativtagare till uppropet Nu tystnar musiken, till Kulturnyheterna.

Musiker som Nike Markelius, Louise Hoffsten och Gullan Bornemark har skrivit under uppropet som nu är uppe i mer än 5 000 namnunderskrifter. Responsen har, enligt Tina Ahlin, varit stor.

– Jag har fått tusentals mejl av uppgivna artister vars projekt, som skulle sjösättas nu, istället har avbokats. I vår bransch är förarbetet, till exempel inför en konsert, ofta oavlönat och pågår under lång tid. Det är konserterna som sedan ger intäkterna, konserter som nu ställs in. Nu står många med stora utgifter och inga inkomster.

– Mitt den här uppgivna situationen har det varit fint att också mötas av den här kraften. Vi är många som sitter i samma båt, säger hon.

Under fredagen meddelande kulturminister Amanda Lind (MP) att kulturen tilldelas ett akut stöd på totalt 500 miljoner kronor som ska tilldelas kulturverksamheter och frilansare som förlorar intäkter till följd av regeringens mötesrestriktioner.

Det krispaket som regeringen presenterat, med bland annat korttids-permitteringar och uppskjuten momsbetalning för företag, ska också komma kulturen till del, berättade Amanda Lind under fredagens presskonferens.

– Det är fantastiskt att de har kunnat gå in så snabbt, och jag hoppas att det också inspirerar privata aktörer att bidra, säger Tina Ahlin.

Internationell press på Spotify

Även internationellt ökar trycket på Spotify. Musikern Evan Greer uppmanar företaget att skänka motsvarande fem miljoner kronor till välgörenhetsfonden Sweet Relief och ge musiker högre ersättning för strömmade låtar, skriver The Guardian.

En talesperson för Spotify skriver till TT att de har vidtagit åtgärder, bland annat erbjuder de ekonomiskt stöd genom WHO:s och USA:s smittskyddsmyndighets stödfonder.

”Det är ingen tvekan om att detta också är en utmanande tid för musikbranschen och vi arbetar för att stötta den genom Musicares stödfond. Dessa ansträngningar är dock bara början. Vi undersöker också andra sätt att ytterligare utnyttja Spotify-plattformen för goda syften under de kommande dagarna och veckorna”, skriver Spotify till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet