Effektpedal för gitarr i en av landets replokaler. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Studieförbund lägger ner musikhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett musikens hus öppnades aldrig, ett annat lades ned och minst ett till hotas av nedläggning. Neddragningarna i anslagen till studieförbunden har nu börjat drabba svenskt musikliv.

Redan under det första året med minskade anslag till studieförbunden märks effekterna i Musiksverige. Malmö skulle ha fått ett nytt kulturhus med replokaler, studior och instrumentverkstad. I stället tvingades hela Studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet lägga ned verksamheten till följd av regeringens minskade anslag – och då blev det heller inget nytt kulturhus i Malmö.

– Efter att ha letat i flera år hade vi äntligen hittat en bra lokal. Men nu kommer det inte att öppna på det sätt som var tänkt. Det är klart att det är ett stort avbräck för alla som hoppats och engagerat sig, säger Kulturens förbundsordförande Åsa Kratz.

”Infrastruktur raseras”

Just nu försvinner replokaler och andra viktiga mötesplatser för musiklivet runt om i landet. I våras tog ABF Umeåregionen beslutet att lägga ned Musikhuset på Umedalen, en av Umeås största och äldsta replokaler. I Luleå räddades Musikhuset först efter att fem studieförbund fått gemensamt bidrag från Luleå kommun.

Nedläggningshotat är också Musikhuset i Landskrona. Det drivs av studieförbundet Sensus som redan fått stänga kontor på olika platser i landet, berättar Magnus Pejlert, musikansvarig hos Sensus.

– Det här är bara första varvet. Vi kommer behöva fortsätta skära ner. Det är en korttänkt budget, en kulturskymning. Den infrastruktur inom musiken som vi och andra studieförbund byggt upp under en lång tid, raseras nu väldigt snabbt.

Fakta: Studieförbunden

I nuläget finns nio statsbidragsberättigade studieförbund i Sverige. Detta sedan Kulturens Bildningsverksamhet avvecklade sin verksamhet förra året.

Under 2023 delade studieförbunden på cirka 1,8 miljarder i anslag från regeringen. Under 2024 minskade detta anslag med 250 miljoner kronor. Nästa år minskar anslagen med 350 miljoner och året därefter (2026) med 500 miljoner i jämförelse med 2023 års nivå.

Detta är en del i en omprioritering där mer pengar istället ska gå till yrkesutbildning och folkhögskolor.

De nio statsbidragsberättigade studieförbunden är: ABF – Arbetarnas bildningsförbund, Folkuniversitetet, Ibn Rushd Studieförbund, Medborgarskolan, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet, Studieförbundet Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.