Tre personer står vid ett podie under en presskonferens. Den första personen till vänster bär en svart väst över en vit skjorta. Den andra personen i mitten, klädd i en mörk kostym och slips, står i profil. Den tredje personen till höger är klädd i en svart kostym och vit skjorta. Mikrofoner är placerade framför dem. Bakgrunden är neutral och professionell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parisa Liljestrand (M): ”Ingen ska tro att kostnaderna kommer att gå upp i rök.” Foto: Anders Wiklund/TT

Naturhistoriska hade inte råd att ha öppet – ny hyresmodell föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kulturinstitutioner larmat om skenande kostnader för hyror föreslår regeringens utredare nu marknadshyror för fem kulturbyggnader.

Fem kulturbyggnader som ägs av Statens fastighetsverk, SFV, betalar så kallad kostnadshyra. Hyresmodellen har fått kritik för att kostnaderna skenar vid renoveringsbehov och nu ska en ny modell föreslås.

Marknadshyra

Utredaren Albin Kainelainen föreslår att kostnadshyran ska ersättas av marknadsmässig hyra.

Förslagen kan innebära högre hyra för Dramaten, Historiska museet och Naturhistoriska museet och lägre hyra för Nationalmuseum. Operan får högre hyra, men lägre jämfört med kostnadshyran skulle ha varit efter ombyggnaden.

– Viktigt är att poängtera att anslagen justeras för att kompensera för förändringarna – både uppåt och nedåt, säger utredaren Albin Kainelainen.

Foto: regeringen

Ett annat förslag (ett kompletteringsförslag) är att en särskild hyresmodell ska införas med ”intäktsjusterad” hyra. Hyran räknas då upp i samma takt som anslaget till kulturinstitutionerna höjs. Det ska gälla specifikt för fastigheter där det finns ett särskilt band mellan lokal och verksamhet.

Vad är kostnadshyror?

SFV förvaltar statligt ägda kulturfastigheter som till exempel monument, de kungliga slotten och regeringsbyggnaderna. Som regel ska hyrorna vara marknadsmässiga, men Nationalmuseum, Historiska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Operan och Dramaten är undantagna och betalar så kallad kostnadshyra. Det betyder att man behöver betala vad det kostar att förvalta fastigheten mot att man bekostar renoveringar, skriver SFV.

Kritiken mot kostnadshyrorna

Kostnaderna för ett museum kan skena om en byggnad behöver renoveras. Naturhistoriska riksmuseet fick stänga under en period för att taket riskerade att rasa in och underhållet inte täcktes av hyran. 2023 betalade museet 34,7 miljoner kronor och i år 45,3 miljoner – en höjning med cirka 30 procent. 2023 beslutades att museet skulle få anstånd med hyran under perioden det höll stängt.

Vad är alternativet?

Övriga statliga museer, till exempel Moderna museet, betalar marknadshyror, men i september 2023 meddelade regeringen att man nu tittar på en tredje hyresmodell för de fem aktuella kulturbyggnaderna.

Trots det blev huvudförslaget att marknadsmässig hyra ska införas.

Utredningen föreslår att förändringarna ska börja gälla från den 1 januari 2026.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket, mycket tråkigt” säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) om skicket som flera kulturfastigheter befinner sig i. Se några exempel i klippet. Foto: SVT

Så tycker kulturinstitutionerna

OPERAN

– Jag är väldigt glad åt att man landat i att tydligt och klart lägga ner kostnadshyran, det känns bra. Vi ska gå igenom detaljerna i positiv andra, och jag hoppas att regeringen skyndsamt kommer att gå vidare, säger Operans vd Fredrik Lindgren.

SVENSK SCENKONST

Svensk Scenkonsts vd Mikael Brännvall välkomnar utredningens slutsatser och förslag.

– Det är bra att utredaren belyser de stora problemen med kostnadshyressystemet och föreslår en relativt snabb avveckling.

SVERIGES MUSEER

Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges Museer, tycker att förslaget ser bättre ut för alla parter, men bara om museerna också blir kompenserade när hyrorna höjs enligt det så kallade komplementförslaget.

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET

Naturhistoriska riksmuseet som haft en ansträngd ekonomi efter de hyreshöjningar som följt på renoveringar är också positiva. En risk skulle vara om hyran höjs utan att anslaget justeras vid samma tillfälle, enligt överintendent Lisa Månson.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.