I Netflixserien Den osannolika mördaren skildras den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som skyldig till mordet på Olof Palme. Anhöriga till Engström har varit kritiska till den porträtteringen och anmälde i höstas serien för förtal av avliden.
Nu väljer kammaråklagare Zilla Hirsch att gå vidare med anmälningarna och inleda en förundersökning för att utreda om det kan handla om förtal av avliden.
– Det är flera personer som anmäler att serien pekar ut en person med namn såsom den som skulle ha mördat Olof Palme. Och på de uppgifterna menar jag att det finns anledning att anta att det kan röra sig om förtal av avliden, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.
Exfrun: ”Det som skett är en ärekränkning”
Stig Engströms exfru, som är en av dem som offentligt kritiserat serien, ser positivt på åklagarens beslut.
– Det anser jag är åklagarens skyldighet. Jag ser det som positivt och hoppas att det blir något av det. Det som har skett är ärekränkning anser jag och många med mig. Det står jag för, säger Stig Engströms exfru till Kulturnyheterna.
Två andra anmälningar av serien gäller den man som i medierna kallats vapensamlaren. Hans dotter, Ulrika Glaser Rydberg, anmälde tidigare i höstas serien för förtal av avliden. Rydberg menar att hennes far framställs som en vuxenmobbare och hon menar att han porträtteras på ett ofördelaktigt sätt.
I fallet med vapensamlaren väljer åklagaren att inte inleda en förundersökning. Hennes bedömning är att det inte lämnas några konkreta uppgifter om mannen, utan snarare handlar om värdeomdömen, och att mannen utifrån hur han beskrivs i serien inte kan identifieras.
”Fantastiskt om Stig kunde få upprättelse”
Ulrika Glaser Rydberg är besviken över att hennes anmälan inte leder till någon förundersökning, men positiv till att frågan om förtal gällande Stig Engström utreds.
– Jag kan inte tillägga så mycket mer utom att jag håller tummarna, och det vore fantastiskt om Stig kunde få lite upprättelse, säger Ulrika Glaser Rydberg.
Oklart ansvarsläge
Om förundersökningen skulle leda till åtal är det idag inte klart var ansvaret skulle hamna.
– I Sverige när det kommer till brottsmål är det bara enskilda personer som kan göra sig skyldiga till brott. I de situationer där något har skett inom ramarna för ett företags verksamhet måste förundersökningen också klarlägga vem som har ansvar för det här som man utreder som skulle kunna vara ett brott, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.
Netflix skriver till Kulturnyheterna att de inte kan kommentera ett pågående ärende. Men har tidigare uttalat sig så här om anmälningarna:
”Att dramatisera en teori kopplad till ett av Sveriges största nationella trauman är utmanande – och vi har respekt för att den bild som målas upp av vissa av karaktärerna inte delas av alla. Serien är inspirerad av en redan existerande berättelse, boken ”Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och gör inte anspråk på att presentera en lösning på fallet – något som också tydliggörs i samband med varje avsnitt.”
Fakta Stig Engström
Den så kallade Skandiamannen pekades i juni 2020 ut som misstänkt för mordet på Olof Palme av Palmeåklagaren Krister Petersson.
Samma teori lanserades i boken Den osannolika mördaren (2018) av journalisten Thomas Pettersson.
Dramaserien bygger delvis på boken och är enligt upphovspersonerna en dramatisering av teorin som lanseras där.
Stig Engström gick bort år 2000 och har aldrig kunnat höras eller prövas i anslutning till mordet. Hans närmaste hävdar att han är oskyldig.