Ulrika Glaser Rydberg – i medierna kallad ”vapensamlarens dotter” – är starkt kritisk till dramaserien Den osannolika mördaren. Foto: SVT

”Det faller en skugga över min far som delaktig i mordet”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan anmäldes Netflix-serien Den osannolika mördaren för förtal av avliden för att ha pekat ut Stig Engström som Olof Palmes mördare. Nu förtalsanmäls serien på nytt – den här gången av dottern till den så kallade vapensamlaren.

– De har gjort min far till ett monster, säger Ulrika Glaser Rydberg.

Anmälan skickades in till Justitiekanslern (JK) under måndag morgon.

Den här gången handlar det om förtal av avliden i och med att ”vapensamlaren” pekas ut på ett ofördelaktigt sätt. I serien framstår Ulrika Glaser Rydbergs far som en vuxenmobbare som är särskilt elak mot Stig Engström.

”Porträtteringen av min far är allt annat än sann, och mycket kränkande”, skriver hon i anmälan.

– När Netflix-serien kom var jag helt beredd på att Stig Engström skulle hängas ut som mördare. Men jag var inte beredd på nidporträttet av min far där han hängs ut som ett ärkesvin som har mobbat sin vän Stig till den grad att Stig till slut känner sig nödgad att ha ihjäl en annan människa, säger Ulrika Glaser Rydberg till Kulturnyheterna.

”Tror inte jag har någon chans”

Ulrika Glaser Rydberg välkomnar den tidigare JK-anmälan som gjorts å Stig Engströms vägnar. Nu vill hon stå upp för sin pappa, säger hon.

– Det är väldigt sårande. Jag tror inte att jag egentligen har någon chans, men om alternativet är att gå omkring med en knuten näve i fickan så kan jag i alla fall göra någonting.

Netflix: Gör inte anspråk på att presentera en lösning

I en tidigare intervju med SVT har Ulrika Glaser Rydberg berättat om hur tv-serien påverkat henne.

– Jag blir ledsen. Man kan säga mycket om vår familj, det kan man göra om alla människor. Men att min far var elak? Aldrig! Han framställs ju som en slags despot, mobbare av världsklass. Han har aldrig betett sig så – inte mot vår mor, inte mot sina vänner, inte mot någon.

Netflix vill inte kommentera förtalsanmälningarna, men har tidigare svarat på Ulrika Glaser Rydbergs kritik mot serien. I ett mejl till Kulturnyheterna skrev man då:

”Att dramatisera en teori kopplad till ett av Sveriges största nationella trauman är utmanande – och vi har respekt för att den bild som målas upp av vissa av karaktärerna inte delas av alla. Serien är inspirerad av en redan existerande berättelse, boken “Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och gör inte anspråk på att presentera en lösning på fallet – något som också tydliggörs i samband med varje avsnitt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.