Fola David hyllar Nigerias mångfald med en rekordstor teckning Foto: Reuters

Nigeriansk läkare tecknar för enighet

Uppdaterad
Publicerad

1 050 kvadratmeter. Så stor är världen största teckning utförd av en person. Konstnären heter Fola David – läkare och bildkonstnär från Nigeria. ”Unity in Diversity”, föreställer två gigantiska händer som håller Nigerias karta och är tänkt att visa upp landets rika kulturarv.

– Det är något jag alltid har velat göra. Jag har hållit på under de senaste nio åren och det är äntligen verklighet, säger Fola David.

Tidigare rekordet på 629,98 kvadratmeter hölls av Ravi Soni från Indien. Fola Davids rekordsatsning är bara ett i en rad rekordförsök i Nigeria – Afrikas folkrikaste land, med mer än 250 miljoner invånare

Rekordfeber

Det råder rekordfeber i Nigeria. Tidigare har Kaffy, en nigeriansk dansare och koreograf, satt rekord för längsta individuella dansmaraton. Hilda Baci, en känd kock, hade tidigare rekordet för längsta matlagningspasset: Bacis ”cook-a-thon”

Jakten på rekord har ibland också lett till oanade konsekvenser. Mannen som grät avbrutet i sju dagar berättade för Brittiska BBC att han fick allvarliga hälsoproblem – huvudvärk och blev delvis blind i 45 minuter och har puffiga ögon”.

Mot splittring

Men Fola Davids konstverk, om det certifieras, kommer inte bara att bygga på Nigerias växande lista över Guinness världsrekord, utan också sända ett kraftfullt budskap om enhet i mångfald, vilket ger genklang med landets mångkulturella väsen – etniskt, religiöst och ekonomiskt splittrat på 250 etniska grupper, alla med sina egna språk och traditioner.

Davids konstverk är en uppmaning till enhet mitt i dessa samhälleliga utmaningar, en påminnelse om att mångfald, snarare än splittring, kan leda till nationens framsteg och utveckling. Till skillnad från många andra, mer eller mindre ”själviska” satsningar, handlar Davids teckning om mer än bara rekord.

– De flesta människor vill tillhöra en viss plats och då skapar de problem och kämpar mot andra kulturer och allt det där, istället för att lära sig om dem, omfamna dem och älska var och en av dem, säger David.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.