• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera internationella dagstidningar har rapporterat om det uteblivna Nobelpriset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omvärldens reaktioner: En oerhörd förtroendekris för Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Att Svenska Akademien inte delar ut något Nobelpris i litteratur i år toppar inte bara kultursidorna i Sverige, utan även i utlandet.

– Vi i södra Europa är ganska förvånade när sådana här nyheter kommer från ett land som vi anser sköter saker väldigt professionellt, säger Juan Carlos Galindo på spanska El País.

Svenska Akademiens kris har fått genomslag i andra delar av världen, det har Kulturnyheterna rapporterat om tidigare. När nu Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut i år toppar stora tidningar som The Guardian, BBC och El País sina förstasidor med nyheten.

– Det är en oerhörd förtroendekris för institutionen men ett logiskt beslut, med tanke på den interna situationen i Akademien vore det ohållbart att dela ut priset. Det skulle kunna påverka förtroendet för priset, säger Juan Carlos Galindo på spanska morgontidningen El País.

Krisen i Svenska Akademien

Är förvånade

Juan Carlos Galindo säger att de södra delarna av Europa är förvånade och att händelseförloppet är extra oväntat när det har hänt i just Sverige.

– Vi i södra Europa blir ganska förvånade när sådana här nyheter kommer från ett land som vi anser sköter saker väldigt professionellt, säger Juan Carlos Galindo på El País.

Han tror dock att Akademien har möjlighet att återfå förtroendet, både för Akademien och för Nobelpriset.

– Om situationen löser sig på ett bra och modernt sätt och det får konsekvenser för de skyldiga, så tror jag att de kan rentvå sitt namn. Om tio år kommer man inte att se detta som något som skadat Nobelprisets förtroende.

”Personligen är jag lättad”

Felix Bayer är litteraturredaktör på tyska Der Spiegel. Han tycker att det är ett klokt beslut att ställa in årets litteraturpris.

– Personligen är jag lättad, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Oavsett vem som hade tilldelats priset i år så hade uppmärksamheten blivit delad. Man hade inte kunnat fira pristagaren så som den hade förtjänat.

Att priset ställs in är en stor nyhet i Tyskland. Spiegel Online skickade ut en nyhetsflash och enligt Felix Bayer är även de tyskar som knappt intresserar sig för litteratur under resten av året alltid nyfikna på vem som får priset. Han berättar att man inom den tyska litteratur- och kulturvärlden följt akademiskandalen med stort intresse, förvåning – och förskräckelse.

– Om anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault stämmer så är det riktigt illa och mycket graverande, därför att det också handlar om ett maktmissbruk. Anklagelserna var uppenbarligen redan kända och hade sopats under mattan och det är bra att det inte längre är möjligt.

Felix Bayer tror att det blir svårt att återupprätta förtroendet för Akademien och priset till år 2019.

– Det går bara om man tar in nya ansikten i Akademien eller tar in de avhoppade som stod för reformer och förnyelse, säger han.

”Största skandalen som drabbat Nobelpriset”

I brittiska medier rapporteras det också friskt kring Akademien och Nobelpriset. BBC kallar händelseförloppet för ”den största skandalen som har drabbat priset sedan det grundades 1901”.

James Savage, grundare av nyhetssajten The Local, berättar för Kulturnyheterna att det varit starka reaktioner på akademiens beslut i brittisk press.

– Nu har det blivit en mycket större historia och vi har sett ganska stora rubriker i dagstidningarna. Man har pratat väldigt mycket om hur det är ytterligare en gammaldags bastion som faller på grund av metoo-rörelsen. Man ser allvarligt på det här, säger James Savage.

Bokredaktören på The Guardian, Sian Cain, säger till TT att hon inte är förvånad över att priset inte ges ut i år.

– Det var det bästa de kunde göra i det här läget: Att de tar ett års paus för att tänka över själva institutionen, speciellt vad det gäller jämställdhet.

”En enorm överraskning”

Även i den italienska pressen uppmärksammas nyheten att Svenska Akademien inte delar ut något Nobelpris i litteratur i år stort.

Dagstidningen La Repubblica skriver att dagens besked var: ”en enorm överraskning som ingen hade väntat sig – Nobelpriset i litteratur delas inte ut 2018.”

Även Corriere della Sera uppmärksammar Akademiens beslut i en lång artikel och La Stampa skriver att ”anklagelserna om sexuella trakasserier lett till att både prestige och trovärdighet hos en institution vars motto är snille och smak rasat i botten – vilket lett fram till detta drastiska beslut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet