Se Nobelpristagaren läsa ett stycke ur sin bok i klippet ovan. Foto: Facundo Arrizabalaga/Reuters

Nobelpristagaren riktar hård kritik mot Storbritanniens invandringspolitik

Uppdaterad
Publicerad

SVT träffar Nobelpristagaren i hans hem i Canterbury i England.  Förutom chocken över priset så pratade författaren om invandringspolitiken i England och jämför dagens läge med när han själv kom till landet från Tanzania.

– Det verkar som att inte mycket har förändrats, säger han.

Abdulrazak Gurnah är årets Nobelpristagare i litteratur, något som tillkännagavs under torsdagen. Han fick priset för att ha ”genomlyst kolonialismens verkningar” och ses som en av de mest tongivande postkoloniala författarna från Afrika.

Sent under torsdagen får SVT träffa honom i hans hem i engelska Canterbury.

Den glatt förvånade författaren trodde först att det var ett skämt när Svenska Akademien ringde honom.

– Jag kunde inte tro det, jag trodde han var en skojare. Det är helt otroligt, jag känner mig väldigt stolt och väldigt hedrad, säger Gurnah till SVT.

”Otroligt farliga resor”

Född i Tanzania kom Gurnah till England i slutet av 1960-talet. På frågan hur saker och ting förändrats för migranter från den tiden så svarar han att inte mycket verkar annorlunda.

– Ibland tänker man att situationen för migranter nu är bra, ibland verkar det vara ok. I mitt liv är jag en pensionerad akademiker som får respekt och kan skriva. Sen hör man berättelser om hur unga personer gör, precis som jag gjorde för decennier sen, otroligt svåra och farliga resor. Och då verkar det som att inte mycket har förändrats.

”Elakhet i bemötandet”

73-åringen har i flera intervjuer under dagen riktat hård kritik mot Storbritanniens invandringspolitik.

– Regeringen verkar för närvarande rätt obehaglig i sitt bemötande av människor som söker asyl i det här landet, säger han till Reuters.

– Det verkar komma som en överraskning att människor som flyr från misär vill komma till ett välmående land. Varför skulle det vara en överraskning? Vem vill inte komma till ett land med välstånd? Det finns en viss elakhet i det bemötandet, säger han.

Kritiserar brexit

Gurnah som själv är född på Zanzibar säger att invandrare inte kommer tomhänta utan vill arbeta. Han uttrycker förundran över deras beslutsamhet och mod att lämna sina hemländer för att skapa sig ett nytt liv.

– På något sätt konstrueras det som omoraliskt – du vet de använder den här frasen ”ekonomisk flykting” – som att det skulle vara något slags brott, säger han och fortsätter:

– Miljoner av européer har i hundratals år lämnat sina hemländer av den andledningen och invaderat övriga världen av just den anledningen.

Enligt Gurnah har Brexit avslöjat en ”särskild elakhet” i Storbritannien: bakom omröstningen döljs ett annat narrativ om utomeuropeiska invandrare.

Medkänsla istället för taggtråd

Han menar att Europa borde tänka om kring sitt asylmottagande. Gurnah förtydligar att han inte förespråkar en ”fritt för alla”-invandring men vänder sig emot en antagonistisk och kränkande representation av migranter.

– Ett bemötande av medkänsla snarare än taggtråd och det här talet om att Europa ska bli förstört, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.