• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maja Lunde, Karl-Ove Knausgård och Vigdis Hjorth är tre av författarna i uppropet. Foto: TT

Norska författare i klimatupprop: ”Kod röd för mänskligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 norska författare, däribland Karl Ove Knausgård och Vigdis Hjorth, står bakom ett klimatupprop som publicerades under tisdagen. Författarna kräver politisk handlingskraft och uppmanar väljare att rösta för miljön i höstens stortingsval.

Uppropet publicerades i norska dagstidningen Verdens gang, VG, på tisdagen. Bland de undertecknade finns författare som Jo Nesbø, Vigdis Hjorth och Karl-Ove Knausgård. Även Maja Lunde, författare till böcker som Binas historia och Blå, och biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson, finns bland namnen.   

Författarna kräver politisk handling och uppmanar väljarna att rösta på samma partier som dem i höstens val till Stortinget, partier som enligt artikeln är beredda att handla för miljön. Det handlar om partierna Sosialistisk Venstreparti(SV), Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rødt eller Venstre. 

Kod röd-nödläge

Författarna hänvisar till IPCC:s senaste klimatrapport som med kraft slår fast att människan påverkar klimatet. De skriver att mänskligheten befinner sig i “ett kod röd-nödläge”, där vi redan ser konsekvenserna av klimatförändringarna, bland annat i sommarens bränder och översvämningar. Särskilt Norge, som under 50 år skördat frukterna av landets oljeutvinning, har ett stort ansvar, menar författarna. 

Uttrycket ”kod röd” kommer från FN:s generalsekreterare António Guterres som kallat den senaste IPCC-rapporten för en ”kod röd för mänskligheten”.

Stortingsvalet äger rum den 13 september. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.