Cissi Wallin i förgrunden och Fredrik Virtanen i bakgrunden i Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Persson/TT

Sista rättegångsdagen mot Cissi Wallin avklarad

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingarna som inleddes i torsdags i Stockholms tingsrätt gick in på sin andra och avslutande dag under måndagen. Vittnen förhördes och slutpläderingar hölls. Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal för att ha pekat ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman. Hon nekar till brott. Domen meddelas den 9 december.

När rättegången mot Cissi Wallin började närma sig sitt slut var det åklagaren som först fick lägga fram sina argument om varför hon borde dömas.

Daniel Suneson menar att publiceringarna på Instagram där Cissi Wallin skrev att Fredrik Virtanen våldtagit henne inte var försvarliga. Detta eftersom det inte handlat om att varna för en farlig man, då anklagelserna låg långt tillbaka i tiden.

Cissi Wallin

Han menar även att Fredrik Virtanen inte varit någon makthavare, utan främst en nöjesjournalist, eller som Virtanens advokat uttryckte det ”B-kändis”.

”Handlar inte om att tysta”

Dessutom fick inlägget enorm spridning, något Cissi Wallin känt till, menar han.

– Det här åtalet från min sida handlar inte om att tysta någon, man har obegränsad rätt att berätta sin historia för polis, vänner och terapeuter. Det här målet handlar om en helt annan sak, sade han i inledningen av sin slutplädering.

Åklagaren föreslår villkorlig dom och dagsböter som straff.

Ingen vardaglig yttrandefrihet

Cissi Wallins advokat Percy Bratt framhöll i stället att hela poängen var att ge uppgiften spridning och att detta bör ses i ljuset av metoo och att Fredrik Virtanen haft en maktställning i egenskap av ledarskribent på Nordens största tidning.

– Det Cissi Wallin ville använda är inte ”vardaglig” yttrandefrihet, att lämna uppgiften till vänner, utan av allmänintresse i ljuset av metoo, då är hela poängen att ge spridning, inledde han sin slutplädering.

Percy Bratt menar att även att namngivningar varit en omistlig del av metoos genomslag och att ”i Sverige är det helt klart att Cissi Wallins inlägg blev startskottet för metoo”.

Fler anklagelser

Under förmiddagen förhördes tre vittnen kallade på Cissi Wallins begäran. En av dem riktade anklagelser mot Fredrik Virtanen som hon tidigare berättat om för Cissi Wallin i detalj över telefon. Personen refereras till i ett av de Instagraminlägg som anses utgöra förtalet.

Det framgick i förhör att händelsen ska ha ägt rum år 2000, men det framgick inte om händelsen polisanmäldes eller inte. Personen förekommer inte i förundersökningen och Fredrik Virtanen har inte uttalat sig i rätten om anklagelserna. Han har tidigare nekat till alla anklagelser som framkommer i Cissi Wallins Instagraminlägg.

”Jag står fast”

Under huvudförhandlingarnas första dag förhördes Cissi Wallin och Fredrik Virtanen.

– Jag står fast vid att det jag sagt är sant, mitt stora och enda syfte har varit att berätta sanningen. Att berätta om maktmissbruket som jag blivit utsatt för, sade Cissi Wallin under förhöret.

Fredrik Virtanen berättade bland annat att han fick ta emot stora mängder näthat och hot.

– Jag bara ser det här hatet välla mot mig. Förnedringen, att bli utslängd på torget och spottad och pissad på av hela världen som det kändes. Många i min bransch framför allt.

Dom i december

I oktober 2017 skrev Cissi Wallin på Instagram att Fredrik Virtanen våldtagit henne. Händelsen ska ha ägt rum 2006 och polisanmäldes 2011. Året därpå lades förundersökningen ner i brist på bevis. I början 2018 anmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal.

Virtanen vill ha 240 000 kronor i kränkningsersättning och 26 000 kronor för sveda och värk.

Domen meddelas den 9 december.

Förtal och grovt förtal

Åklagare väcker normalt inte åtal för förtal. En förutsättning för åklagare att ändå väcka åtal är att den som utsatts är under 18 år eller att den som utsatts gjort en brottsanmälan. Det ska även vara ”påkallat från allmän synpunkt”.

Det kan vara påkallat om ett påstående om att en person begått ett allvarligt sexualbrott har fått stor spridning, till exempel via internet.

Att påståendet fått stor spridning krävs inte. Det kan räcka med att det sprids till personer som den utsatta känner, som familj vänner och kollegor.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cissi Wallin

Mer i ämnet