Nu blir det tyst på landets scener – ska stärka kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen hölls tre tysta minuter på flera av landets stora scener. Syftet: att belysa värdet av kultur och protestera mot nedskärningar i kultursektorn.

– Vi vill också uppmärksamma kulturens roll, den otroligt viktiga rollen den har i samhället, säger Anna Efraimsson, en av initiativtagarna.

Manifestationen föregås dels av ett upprop som undertecknats av flera konstnärliga ledare i Sverige, dels av likadan aktion för exakt 35 år sedan.

Enligt uppropet har kultursektorn bortprioriterats under en lång tid, bland annat har pandemistödet till kulturen tagits bort. Och för att visa hur tomt och tyst ett Sverige utan kultur blir så ska just det ske, under tre minuter kommer ett hundratal teatrar och fria grupper att vara tysta, vissa mitt i en föreställning.

– Vi vill uppmärksamma och stärka kulturarbetares villkor och ekonomi, säger Anna Efraimsson, teaterchef på Moderna dansteatern och en av initiativtagarna.

Enligt Efraimsson är uppropet undertecknat av 3 000 personer och över 100 scenkonstsorganisationer.

Oroad för framtiden

Ett upphov till händelsen är att Efraimsson, tillsammans flera kulturarbetare, spår en dyster framtid för Sveriges kulturorganisationer. Enligt henne är det flera orsaker som oroar. Ekonomiskt bristfälliga bidrag och ökande hyror som gör det svårt att nå kulturpolitiska mål.

– Jag är oroad, villkoren är inte på plats, säger hon.

För att säkra kulturens framtiden vädjar Efraimsson till politiker att kulturpolitiken måste in på agendan igen, från vilken hon menar att den fallit bort.

Kulturministern: Delar engagemanget

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) är positiv till det engagemang hon ser men delar inte bilden att kulturen bortprioriteras.

– Jag tycker att det är väldigt fint och jag delar engagemanget, sen ser vi olika på frågan om finansieringen, säger hon till Kulturnyheterna.

– Vad gäller pandemistöden så var det tillfälliga stöd som betalades ut under en exceptionell period. Men vi ser nu att nivåerna på publiken är tillbaka så nu återgår vi till ett läge som var innan där institutionerna återhämtat sig, vilket är väldigt bra.

Vad gäller kritiken om att det sker en generell nedskärning av kulturen hänvisar Liljestrand till det ekonomiska läget som drabbar hela samhället och att nedskärningar sker på många håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.