Författaren Malin Lindroth fick stor uppmärksamhet 2018 för sin kritikerrosade essäbok Nuckan, där hon beskrev sin erfarenhet av att leva i ofrivillig ensamhet.
I den nya boken har ”nuckblicken” satts i arbete och tagit sig an den klassiska hjärtespalten som relationsexpert.
– Vad nuckan gör i hjärtespalten är att hon utmanar någon slags grundläggande idé som finns i alla hjärtespalter, nämligen att människor vill och behöver vara två. Hjärtespalter kan ju se ut på många sätt, men det som förenar de flesta hjärtespaltsrådgivare är att de utgår ifrån att det finns en för alla, säger Malin Lindroth.
Verkliga frågor
Brevskrivarnas frågor i boken är baserade på verkliga problemställningar, men omarbetade och fiktionaliserade. Den handlar om allt ifrån sambon som klagar på partnerns matlagning, till hur man får sitt liv tillbaka. Men framförallt kretsar frågorna kring rädslan över att inte kunna lämna och bli ensam kvar. Ett ämne som enligt Lindroth är Nuckans specialitet.
Omvärdera ensamheten
I likhet med den förra boken vill Nuckans hjärtespalt visa ett annat perspektiv än den romantiska tvåsamheten, och omvärdera ensamheten. Men denna gång påstår hon även något mer om nuckgestalten, menar Lindroth.
– Det handlar inte bara om människor som har erfarenhet av att leva ofrivilligt ensamma. Nuckan formar allas liv, för hon finns som en skräck. Och jag tror många betalar ett högt pris för att slippa vara nucka.
– Har man sagt att man är ofrivilligt ensam kommer allt man säger att tolkas genom det. Så är det inte med något annat. Jag kan till exempel ha ofrivilliga hälsoproblem, men det är ju ingen som tänker att jag bara är en problematisk rygg, säger Malin Lindroth.
Hur lämplig är Nuckan egentligen på att ge kärleksråd?
– Hon pratar från en friare utgångspunkt. Det är ju någonting med idén om att det finns någon för alla som är begränsande och som beskär vår syn på kärlek och nära relationer.