Onlinetext på en surfplatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom olika språknivåer ska fler kunna läsa olika bokklassiker. Foto: Manu Fernandez/TT

Ny AI-app ska få fler att läsa bokklassiker på sin språknivå

Publicerad

Svårlästa bokklassiker ska nu med hjälp av AI kunna läsas av fler, då läsaren själv ska kunna välja engelskanivå. Åsikterna är tudelade bland språkvetarna.

– Det finns ett egenvärde i att läsa svåra böcker, läsa klassiker, utveckla sitt språk, sitt tänkande och sin vokabulär, säger Jerry Määttä, litteraturvetare vid SU.

Förenkling av avancerade texter har genom åren blivit allt mer lättillgänglig på nätet. Användare kan bland annat med hjälp av chat-GPT förenkla en svårare text.

Nyligen har en app tagits fram med hjälp av AI, där användaren själv kan välja vilken engelskanivå olika bokklassiker ska ligga på. Enligt skaparna av verktyget är det främst till för bland andra barn, föräldrar och personer med dyslexi.

Experter om utvecklingen

Jerry Määttä, litteraturvetare vid Stockholms universitet, ser detta som ett positivt steg för litteraturen.

– Det här är ett sätt för att få folk att testa på klassikerna i en lite lättare form och sedan i takt med att man övar upp sin förmåga att ta till sig text så kan man ju öka svårighetsgraden, säger han.

Litteraturvetaren ser också nackdelar med att AI förenklar bokklassiker på detta vis.

– Det finns ett egenvärde i att läsa svåra böcker, läsa klassiker, utveckla sitt språk, sitt tänkande och sin vokabulär. Misstar man det här för äkta vara finns det en risk att folk läser klassikerna i förenklade versioner istället för att försöka sig på originalet, säger Jerry Määttä.

Enligt New York Post menar Cassandra Jacobs, lingvistikprofessor vid University of Buffalo, att den nya appen är ”alarmerande”, och lyfter att exponering för svårare texter gör människan smartare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.