Avicii, Tim Bergling, 2012. Foto: TT

Avicii i nya filmen: ”Mötte mycket motstånd när jag ville sluta turnera”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären Avicii –True stories ger biobesökarna en inblick i den svenske musikexporten Tim Berglings liv – efter att arenornas strålkastare slocknat. Och att musikindustrin är en tuff bransch är ett tydligt budskap i filmen.

– Jag trodde inte att folk skulle pressa mig att göra fler shower när de sett hur dåligt jag mått, säger Tim Bergling i Avicii – True stories.

År 2016 gjorde Avicii, vars riktiga namn är Tim Bergling, sin sista konsert efter att i ett öppet och känsloladdat brev på sin hemsida ha meddelat sina fans att han tänkte sluta turnera – ett beslut som kom efter en lång period av stress, ångest och hälsoproblem.

Och många av scenerna i dokumentären Avicii –True stories ger också åskådaren en inblick i Tim Berglings liv bakom glamouren – med stress, stora mängder av starka smärtlindrande mediciner och ångest inför att kväll efter kväll tvingas leverera inför tusentals konsertbesökare på oräkneliga arenakoserter.

Avicii

Pressat turnéschema

Under en turné 2012 i Australien blir Tim Bergling akut sjuk och hamnar på sjukhus, med diagnosen inflammerad bukspottskörtel. Han fortsätter dock i flera år med sitt pressade turnéschema till dess att han år 2015 i Las Vegas bestämmer sig för att ställa in ett antal shower, vilket han berättar i filmen:

– Jag får panik av det här. Om jag mår så dåligt av det här vill jag inte göra det längre – det kommer inte att gå.

Men beslutet att ställa in möts inte av förståelse från alla håll i branschen, vilket gör Tim Bergling besviken.

–  Jag har varit väldigt öppen med alla jag känner med det jag har varit med om och att jag har haft ångest. Och jag trodde inte att folk skulle pressa mig att göra fler shower när de sett hur dåligt jag mådde. Jag mötte väldigt mycket motstånd när jag ville sluta turnera, säger han i Avicii – True stories.

Kritik mot musikbranschen

Enligt regissören bakom dokumentären, Levan Tsikurishvili, är det inte heller oproblematiskt att som väldigt ung kastas in i en krävande bransch som musikindustrin.

– Jag är väldigt mycket emot att musikindustrin tar sig rätten att kräva så mycket av unga människor. Man ska inte glömma att man har med kreativa själar att göra och det finns ingen kunskap kring hur man ska handskas med dem så att de inte kör slut på sig själva, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Levan Tsikurishvili, som följt Avicii sedan 2013, var också strävan efter att visa en autentisk bild av Tim Bergling en ledstjärna under processen.

– Jag ville visa hur Tim är som person och jag har inte klippt bort saker som man kanske skulle göra i liknande filmer. Väldigt tidigt bestämde jag och min klippare att vi inte ville gå in och rota för mycket i det här, utan förmedla det vi tycker är den ärliga bilden, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii

Mer i ämnet