I dokumentären How Ikea plunders the planet på tv-kanalen Arte så pekas Ikeas massproduktion av billiga varor ut som ohållbar – och särskild kritik riktas mot företagets skogsbruk. Ikea äger skog på flera olika platser i världen, och man köper också skog från en mängd underleverantörer.
– Ikea påstår att deras underleverantörer måste följa företagets regler och bestämmelser kring spårbarhet. Men när vi åkte till Brasilien så kunde vi dokumentera hur Ikeas stora underleverantör bötfällts för allvarliga miljöbrott, säger Marianne Kerfrieden, en av producenterna bakom filmen.
Anklagas för greenwashing
I dokumentären intervjuas bland andra forskare, aktivister, representanter för skogsindustrin och Ikeas underleverantörer. Dokumentärfilmarna har också pratat med Johan Stenebo, som tidigare var Ingvar Kamprads assistent och arbetade inom företaget i 20 år. Han ger inte mycket för företagets miljöarbete.
– Ikea försöker ge en bild av att de bryr sig om miljön. Det gör de inte. Som konsument, tro inte på greenwashingen, säger han.
Ikea vänder sig starkt mot bilden av företaget som ges i dokumentären.
– Det framstår som att vi skulle driva på en ansvarslös masskonsumtion. Men vi hjälper våra kunder att hålla liv i produkterna så länge som möjligt. Som ett exempel så lämnade vi ut 23 miljoner gratis reservdelar förra året, säger Ulf Johansson, global råvaruchef på Inter Ikea group, till Kulturnyheterna.
Använder bara certifierat trä
Han framhåller att allt trä som Ikea använder är FSC-märkt. En märkning som ska garantera att träet kommer från ansvarsfullt skogsbruk. Dock finns kritik mot hur den här certifieringen efterlevs i praktiken, vilket också tas upp i dokumentären.
Angående brott som begåtts av en av Ikeas tidigare underleverantörer i Brasilien så säger Ulf Johansson att det är oacceptabelt.
– Det som hände där upptäcktes i våra kontrollsystem. Vi hade ett allvarligt samtal med den här leverantören och de har sett till att ha rutiner på plats för att se till att det inte kommer att upprepas.