Så lyssnar olika personer på ljudböcker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Berglund har identifierat tre olika sorters ljudbokslyssnare – och de skiljer sig från pappersboksläsarna. Foto: Lydia Farran-Lee

Ny forskning: Ljudbokslyssnare är otåliga eller gillar repetition

Uppdaterad
Publicerad

Vem är du när du lyssnar på ljudböcker? Den otålige som aldrig lyssnar färdigt eller den som somnar till samma bok varje kväll? Litteraturforskaren har Karl Berglund identifierat tre nya lyssnartyper, som visar på ett förändrat läsarbeteende kopplat till ljudbokens framväxt.

– Det som framkommer är att folk att folk gör på olika sätt. Vissa lyssnar så att det påminner mer om hur man läser tryckta böcker, medan andra andra lyssnar på ett sätt så det påminner mer om att lyssna på radio eller poddar, säger Karl Berglund som forskar vid Uppsala Universitet.

I sin forskning har han fått tillgång till lyssnardata från en av de stora streamingtjänsterna av ljudböcker på den svenska marknaden. Där har han ner på individnivå kunnat se hur och när folk lyssnar och identifierat tre lyssnartyper, bland annat den rastlösa ”swappern” som börjar lyssna på massor av titlar men sällan lyssnar färdigt och ”repeatern” som gärna lyssnar på samma böcker om och om igen.

– Det här visar på nya former av litteraturbruk som ligger långt ifrån det vi traditionellt kopplar till läsning, säger litteraturforskaren Karl Berglund.

Får betalt per lyssnad minut

Han menar också att vårt sätt att distribuera ljudböcker som streamade prenumerationstjänster där man har tillgång till allt innehåll för en fast månadsavgift formar bokmarknaden och lyssnandet.

– När man får tillgång till ”allt” fostras också nya konsumtionsbeteenden som de här som jag kallar ”swappers”. Sedan påverkar det såklart också förlagen, och i förlängning författarna, att de inte får betalt per titel utan per lyssnad minut. Så har det aldrig sett ut tidigare, säger Karl Berglund.

Polariserad marknad

Ljudbokstjänsterna har redan påverkat den svenska bokmarknaden enligt Karl Berglund.

– Den har blivit mer tudelad. Vi rör oss mot en värld där populärlitteraturen konsumeras allt mer som strömmat ljud medan kvalitetslitteraturen är förankrad i den tryckta boken, men ar Karl Berglund.

I klippet ovan hör du Karl Berglund förklara de tre lyssnartyperna som han hittat i sin forskning på ljudbokslyssning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.