– EU:s makt och inflytande har ökat de senaste åren. Det är viktigt att medier är medvetna om att EU idag är en del av inrikespolitiken, säger Ulrika Beck-Friis vid institutet för mediestudier.
Omkring häften av alla dagordningspunkter i svenska kommuner och regioner påverkas av EU, direkt eller indirekt, enligt Sveriges kommuner och regioner. Samtidigt som EU:s makt över svensk politik har ökat, så har också antalet ackrediterade EU-journalister i Bryssel blivit färre.
Rapporten “EU i svenska medier” kartlägger kvalitet, omfång och perspektiv i svenska mediers bevakning av EU-frågor. Den slår även fast att journalisters egna analyser av EU-politik har blivit vanligare än redovisande och kritiska granskningar av institutionerna.
Det beror på att EU är komplext och många processer går väldigt långsamt. För att göra rapporteringen begriplig för människor använder sig journalister av värderande och tolkande journalistik, men det som finns idag är väldigt bra, säger Ulrika Beck-Friis.
”Det är anmärkningsvärt”
Antalet ackrediterade EU-journalister har också blivit värre sedan Sverige gick med i Unionen. I dag finns bara nio svenska EU-korrespondenter i Bryssel – medan motsvarande siffra i USA är 33. Det kan resultera i en demokratisk kunskapsklyfta, menar institutet för mediestudier.
Anders Selnes är chefredaktör på Europaportalen som bevakat EU-politik sedan 2000. I december 2022 hade webbtidningen två av nio ackrediterade EU-korrespondenter i Bryssel. Han ser gärna att svenska medier har lika många korrespondenter i Bryssel som i USA.
– Men tanke på vår starka koppling till EU, både politiskt och ekonomiskt, och att vi har folkvalda politiker som ska stifta lagar där, så är det anmärkningsvärt. Om man inte visste bättre så skulle man kunna tro att vi är medlemmar i den amerikanska unionen och inte den europeiska, säger han.