V Rising är det andra spelet från Skövde som gör succé på kort tid.

Svenska vampyrspelet ”V rising” når två miljoner spelare

Uppdaterad
Publicerad

Det svensk-utvecklade vampyrdataspelet ”V rising” släpptes för en månad sen och har gjort internationell succé och nått över två miljoner spelare.

– Det här hade vi aldrig kunnat förvänta oss, det är lite svårt att greppa, säger Peter Ilves, game director på Stunlock studios.

”V rising” blir det andra spelet på kort tid från Skövde som snabbt når en stor publik. Förra året lanserades vikingaspelet Valheim som även det snabbt nådde miljonsummor. Så, vad är det med den västgötska staden som gör att spelutecklingen frodas där?

– Högskolan i Skövde var ju en av de som som tidigast satsade på en spelutbildning, säger Peter Ilves på Stunlock studios, ett företag som bildades 2010 av några studenter på just stadens högskola.

– Jag tror också att det hjälper att Skövde är en ganska liten stad som gör att vi kan behålla kompetensen och att man blir mer lojal till bolagen, säger Peter Ilves som tror att det är en framgångsfaktor att kunna jobba under många år med samma personer.

Solskygga vampyrer

De senaste tre åren har studion filat på det som kommit att bli ”V rising”, ett överlevnadsspel som släpptes i en tidig utgåva på spelplattformen Steam i mitten av maj.

Spelet handlar om att samla resurser, bygga sitt slott och ge sig ut i världen – fast helst inte i solen, vars strålar skadar vampyrerna. Det gäller att dagtid ta sig fram i skuggorna, som flyttar sig i takt med att solen rör sig över himlavalvet.

Spelet har fått beröm för sina strider och de många bossarna och precis som Skövde-studion Iron gates spel ”Valheim” har det nått en stor mängd spelare.

– Det finns en bra kultur här också, bolagen träffar varandra, det finns mycket barhäng. Det är en ganska intim miljö. Men det är roligare att säga att det är dricksvattnet, säger Peter Ilves.

Fakta: ”V rising”

”V rising” är ett flerspelarspel som kan spelas med eller mot andra på nätet, även om det också går att spela ensam utan uppkoppling.

Spelaren vaknar upp som en vampyr efter att ha legat i dvala i århundraden, och ska utforska och öka sin makt i världen.

Likt andra överlevnadsspel ska spelaren samla resurser, bygga bas (ett slott), slåss och i det här fallet undvika solen i en gotisk värld.

Spelet går att köpa i en tidig utgåva (early access) till pc via distirbutionsplattformen Steam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.