Foto: TT/Peter Knutsson

Nytt upprop mot sexism till Aftonbladets kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejl som i dag skickats till Aftonbladets kvinnliga anställda uppmanas medarbetarna att dela med sig av egna historier av upplevd sexism. Initiativet är en ny version av 70-talets så kallade Dokument.

Efter kampanjen #metoo och anklagelserna mot journalisten och författaren Fredrik Virtanen uppmanas nu kvinnor som arbetar på Aftonbladet i ett mejl att bidra med egna historier om upplevda sexuella trakasserier på arbetsplatsen, uppger Resumé.

Uppropet följer i spåren av det så kallade Dokumentet, där kvinnliga anställda på Aftonbladet under 70-talet samlade sina erfarenheter av sexism – något som också skildras i en kommande dokument

Kampanjen #MeToo

Ny version av Dokumentet

I mejlet skriver avsändarna att man återigen vill samla berättelser från tidningens kvinnor:

”70-talets berättelser samlades i Dokumentet som fick enormt genomslag. Det ledde till många förändringar och förbättringar och faktiskt också redaktionella framgångar. Nu tycker vi att det är dags igen. Nu är det vår tur att berätta hur det är att vara kvinna på Aftonbladet och vi föreslår härmed att vi gör ett nytt dokument tillsammans”, står det i det utskickade mejlet.

”Viktigt att männen ser hur det ser ut”

Enligt Gunilla Granqvist, en av de kvinnor som undertecknat uppropet, har de senaste veckornas turbulens på tidningen visat på behovet att lyfta frågor kring sexism och sexuella trakasserier.

– Det kan inte vara så att män och kvinnor har parallella verkligheter mellan 9-5 eller på sitt nattskift. Vi anser att det är väldigt viktigt att lyfta fram kvinnors berättelser, också så att männen på redaktionen begriper hur det verkligen ser ut, säger hon till Kulturnyheterna.

Enligt Gunilla Granqvist har gensvaret på uppropet varit stort bland de kvinnliga anställda på Aftonbladet.

– Så fort mejlet kom ut så vände jag mig till min kvinnliga kollega som satt bakom mig och sa: ”Har du sett mejlet?”. ”Ja, ja skriver just nu.” Så jag tror att det här forumet är efterlängtat, säger hon till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet