Odessa läggs till på Unescos världsarvslista

Publicerad

Unesco har placerat ukrainska Odessas gamla centrum på sin världsarvslista.

– Detta internationella steg kommer att hjälpa oss att försvara vårt Odessa, säger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Beslutet kommer efter protester från Ryssland, som inte ville se den historiska hamnstaden på listan.

Odessa – som ligger cirka 500 kilometer från huvudstaden Kiev – har ofta utsatts för ryska attacker under anfallskriget. Det har bidragit till att stadens historiska centrum nu läggs till på listan över världsarv i fara, något som kan bana väg för mer ekonomiskt och tekniskt bistånd.

Symboliskt och juridiskt viktigt

Audrey Azoulay, generaldirektör för Unesco, lyfter den symboliska aspekten av att placera Odessa på listan över världsarv.

– Det engagerar alla, och vi kan alla se det. Vi erkänner dess historia och bidrag till detta arv, säger hon.

Att Odessa hamnar på listan ger också ett juridiskt skydd.

– 194 stater har undertecknat världsarvskonventionen och samtliga stater som gjort det har en skyldighet att inte avsiktligt skada detta arv, säger Audrey Azoulay.

”Ukraina och världen ger skydd”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanade i höstas FN-organet att ge staden, ibland kallad ”Svarta havets pärla”, status som världsarv.

– Ukraina och världen ger skydd. Ryssland kan inte ge annat än terror och attacker. Detta är fakta, sa Zelenskyj om beslutet i ett tal under onsdagskvällen.

Ukraina har sedan tidigare även krävt att Ryssland ska uteslutas från Unesco. FN-organet har sagt att ryska soldater eller andra företrädare som är skyldiga till att medvetet ha förstört världsarv i Ukraina kan åtalas enligt internationell rätt.

Odessa blir Ukrainas åttonde världsarv, bland de tidigare finns Sofiakatedralen i Kiev och den gamla stadskärnan i Lviv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.