Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Ökat anslag för att bevara ruiner, fästningar och slott: ”En vinst för SD”

Uppdaterad
Publicerad

I en budgetsatsning ökar nu regeringen och Sverigedemokraterna anslaget till de så kallade bidragsfastigheterna, där bland annat Drottningholms slott och Varbergs fästning ingår. Detta efter att Statens fastighetsverk länge pekat på att resurserna inte räcker till.

I budgeten för nästa år ökar Tidöpartierna pengarna som Statens fastighetsverk får för att bevara och rusta upp bidragsfastigheter, alltså fastigheter som inte själva kan bära sina kostnader och som är en del av den svenska statens kulturarv. Bland dessa finns kungliga slott, fästningar och gravfält.

– Vi ser att flera kulturarvsfastigheter förfaller långsamt, vilket är en tragik, säger Alexander Chistiansson (SD), kulturpolitisk talesperson.

Skulle behöva ännu mer

Statens fastighetsverk ska nu få 100 miljoner extra i anslag för 2024, och sedan ytterligare höjda anslag de två nästkommande åren.

Samtidigt har myndigheten tidigare sagt att man skulle behöva mellan 700-850 miljoner kronor för att klara av att ta hand om alla fastigheter, något som man även med de ökade anslagen inte kommer komma upp i.

Kommer den här satsningen göra någon skillnad?

– Det förväntar jag mig att den kommer göra och det borde den göra, säger Alexander Christiansson (SD).

– Sen hade vi väl önskat att man kunde gjort ännu mer, men vi måste prioritera. Kulturarvet har varit en viktig prioritering för Sverigedemokraterna och därför så ser vi att detta är en vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.