Utredningen ska ledas av en parlamentarisk kommitté med representanter från alla riksdagspartier, något som Lawen Redar (S) är positiv till. Hon är däremot kritisk till det som hon menar saknas i direktiven.
– Det som inte framgår är hur man ska stärka oberoendet för SVT, SR och UR, säger hon.
Enligt henne är det tydligt att Sverigedemokraterna har haft stort inflytande över direktiven
– Det har bidragit till att delar som borde vara grundläggande har exkluderats och andra delar har inneburit en politisk förskjutning av hur man uppfattar public service-bolagens uppdrag, säger Lawen Redar.
”Byggt in politisk konflikt”
Även Amanda Lind (MP) är kritisk till de nya direktiven.
– Jag tycker de är luddiga, de är otydliga. Det är uppenbart att bläcket knappt har hunnit torka innan striden om tolkningen av direktiven inom regeringsunderlaget har börjat, säger hon.
Hon menar att Tidöpartierna byggt in den politiska konflikt som redan finns kring public service i direktiven och hon saknar en större tydlighet.
– Man är inte tydliga kring det breda uppdraget och public service oberoende och det är jag starkt kritisk till, säger Amanda Lind.
Regeringen vill också att public services speglingsuppdrag ses över i sin helhet. Uppdraget innebär att SVT och SR ska visa på befolkningens variation och ha med jämställdhets- och mångfaldsperspektiv i sina program.
– Det är en uppenbar eftergift till Sverigedemokraterna och det tycker jag är mycket olyckligt. Speglingsuppdraget handlar ju om att alla i Sverige ska känna att public service är någonting för dem, säger hon.