Ai Weiwei

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Censuren har ökat i konstvärlden i samband med striderna i Gaza, menar Freemuse. Foto: Kin Cheung

Ny rapport: kriget i Gaza leder till ökad censur

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Freemuse, som tillvaratar konstnärers intressen, ger varje år ut en rapport om konstnärlig frihet. Krigen i Gaza, Sudan och Ukraina har inte bara lett till att konstnärer har dött, utan även till en ökad censur i västvärlden, enligt organisationen.

Freemuse menar att striderna i Gaza lett till en allvarlig situation för den konstnärliga friheten i världen:

”Museer, gallerier, och konserthus har ställt in, eller på obestämd tid skjutit upp, evenemang och utställningar med palestinska konstnärer och andra som fördömt attackerna i Gaza”, skriver människorättsorganisationen.

Som exempel nämner Freemuse bland annat en utställning av Ai weiwei som ställdes in i London efter ett inlägg på X som galleriet uppfattade som antisemitiskt och ett pris på bokmässan i Frankfurt, som skulle tilldelas den palestinska författaren Adania Shibli, men sköts upp.

Sverige nämns också i rapporten där rädsla hos judiska konstnärer och kulturskapare ledde till självcensur och inställda utställningar efter Hamas attack den 7 oktober 2023, skriver Freemuse.

Inte bara mörker

Rapporten nämner även några goda nyheter. Irland har sedan Freemuse gav ut förra årets rapport tagit bort en blasfemilag införd 1928 som skulle förhindra oanständig, obscen och allt för krimfixerad litteratur. På Malta har en lag ändrats för att särskilt skydda satir.

Hör intervjun med Sverre Pedersen på Freemuse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.