Nina Björby oroas över nedskärningen på regional kultur. Foto: Region Västerbotten

Oro i regionerna över kulturbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir regionerna som får axla besparingen på 15 miljoner som tidigare skulle ta bort från kulturtidskrifterna. Nu reagerar politiker runt om i Sverige.

Först var det satsningar på ungas läsande som hotades, sedan var det kulturtidskrifterna som låg under giljotinens bila. Men efter flera dagars intensiv kritik kom igår det dramatiska beskedet att tidskrifterna skulle räddas genom att det ekonomiska stödet till dem finns kvar.

– Vi har lyssnat in kritiken, sa Per Bill (M), ordförande i kulturutskottet i en debatt i riksdagen igår.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

– Jag är glad att ni äntligen tagit er till sans, replikerade vice ordförande Gunilla C Carlsson (S).

15 miljoner bort från regional kultur

Idag meddelade utskottet att besparingen på 15 miljoner istället läggs på den största budgetposten – det regionala kulturstödet. Utskottet har inte specificerat exakt hur besparingen ska gå till. Nu är det upp till Kulturrådet att utforma exakt var pengarna ska tas ifrån.

– Om det nu är 15 miljoner som ska tas bort på en total summa som är ganska stor så får det ju inte alls den konsekvensen som på ett litet anslag, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

Kritik från regionala politiker

Idag gick representanter från majoriteten av de 21 regionerna samman i ett uttalande där de kritiserar beslutet. De skriver att regionerna och kommunerna får stå för en allt större del av kulturkostnaden, och att verksamheter som till exempel länsmuseer, teatrar och musikverksamheter ute i landet kommer att drabbas av dagens besked. Trots att de redan har små budgetar.  

– Den regionala kulturen är i grunden underfinansierad. Kulturaktörerna ska inte ställas mot varandra, det är inte bra, säger Nina Björby (S) kulturberedningens ordförande Västerbotten.

Oklart hur besparingen ser ut

Kulturrådet vet ännu inte hur de kommer att hantera besparingarna. 

– Det finns ju olika alternativ, ett är ju att givetvis en osthyvling av samtliga områden. En annan variant skulle kunna vara någon typ av prioritering, säger Staffan Forssell.

Vilket alternativ är mest sannolikt?

– Just det här har ju inte uppträtt tidigare så det vågar jag inte säga. Det är precis det som Samverkansrådet och styrelsen ska ta hand om, säger han.

Beslutet har fattats snabbt och det är oklart hur detta kommer att påverka landets kulturliv.

– Det är ett väldigt drastiskt beslut där man inte ens tittat på vilka konsekvenser det får för kulturen runt om i Sverige, säger Nina Björby.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet