Dokumentären ”CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige” som P3 skulle ha sänt i söndags handlar om den amerikanska underrättelsetjänstens inflytande över Sverige under 1950- och 1960-talen. Enligt programmet hade USA större påverkan på svenska mediers rapportering om landet i väst än som tidigare varit känt.
Enligt historieforskaren Mikael Nilsson, som medverkar i dokumentären, hade Dagens Nyheters chefredaktör åren 1946-1959 – Herbert Tingsten – nära samröre med organisationer finansierade av CIA.
Programmet drogs in
Nu riktar statskunskapsprofessorn Olof Petersson, som i år släpper en bok om Tingsten, kritik mot uppgifterna i programmet. Det ledde till att det drogs in och lyssnarna fick i stället höra en repriserad dokumentär om Tobleroneskandalen.
”Grundlösa spekulationer”
Kritiken rör Tingstens samröre med Kongressen för kulturell frihet, en organisation bildad och finansierad av CIA som skulle samla västvärldens antikommunistiska intellektuella. Olof Pettersson hävdar att uppgifterna om Tingstens starka kopplingar till organisationen inte stämmer.
Tar med kritiken
Enligt Henrik Arnstad, en av dokumentärens producenter, rör kritiken en ytterst liten men viktig del av programmet.
– Det var ett svårt beslut att ställa sändningen, men det här är vetenskapsjournalistik. Man har ett källmaterial, två forskare och tre åsikter. Kritiken är relevant och dokumentären blir bättre om man tar med den och svarar på den, säger han.
Slutsatsen densamma
Ändringarna i programmet påverkar dock inte slutsatserna om USA och CIA:s inflytande över Sverige under kalla kriget, enligt historikern Mikael Nilsson.
– Nej, absolut inte. Det gäller endast uppgifterna om Herbert Tingsten, säger han.
”CIA:s hemliga propagandakrig” ska preliminärt sändas den 31 mars.