Bara timmar innan presskonferensen med årets Nobelpristagare i litteratur meddelade Peter Englund, akademiledamot på stol nummer 10, att han väljer att bojkotta årets Nobelvecka, något som DN var först med att rapportera.
Englund kommer således inte delta i några festligheter eller ceremonier i samband med att Nobelprisen i litteratur delas ut nästa vecka.
”Som redan rapporterat kommer jag inte att delta i årets Nobelvecka. Att fira Peter Handkes Nobelpris vore grovt hyckleri från min sida. Kan tillägga att detta ej kommer som någon överraskning för mina kamrater i Akademien. Samt att jag kommer att vara på plats i vanlig ordning på Akademiens högtidssammankomst den 20 december. Fracken får vila tills dess”, skriver Peter Englund på Instagram.
I ett mejl till DN kommenterar Horace Engdahl Peter Englunds beslut.
– Var och en har sin frihet, skriver Horace Engdahl till DN.
En öronbedövande debatt
Bakgrunden till Englunds bojkott är att den omdebatterade författaren Peter Handke tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Debatten sedan tillkännagivandet i oktober har stundtals varit öronbedövande. Det har i första hand handlat om Handkes proserbiska ställningstaganden i de Jugoslaviska krigen på 90-talet och att han så sent som 2006 talade på Slobodan Miloševićs begravning.
Tillbakavisar anklagelser
I centrum står en essä från 1996 (En vintrig resa till floderna Donau, Sava, Morava och Drina eller Rättvisa för Serbien). Citat har kastats fram och tillbaka, intervjusvar likaså. Han har anklagats för att förneka folkmordet i Srebrenica, något han bestämt nekar till.
Författaren har tillbakavisat anklagelser som riktats mot honom, och Svenska Akademien har försvarat sitt val av pristagare.
Flera avhopp
Det här är inte första gången Svenska Akademien har skakats om den senaste tiden. I måndags kom beskedet att författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar sina arbeten i Svenska Akademiens Nobelpriskommitté.
Gun-Britt Sundström skrev i DN att det bland annat är valet av Handke som fått henne att fatta beslutet att lämna.
”Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över 'politiken'. Den ideologin är inte min”, skriver hon.
För Kristoffer Leandoer var anledningen att förändringsarbetet inom Svenska Akademien och Nobelkommittén går för långsamt. Leandoer betonade samtidigt att avhoppet inte har något med debatten kring valet av Peter Handke att göra.
Kulturnyheterna söker Peter Englund och Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Nobelstiftelsen avböjer att kommentera.