Den 71-årige Walesfödde regissören Peter Greenaway har regisserat ett 60-tal filmer. Han och blev intresserad av film när han presenterades för Ingmar Bergmans och franske nya-vågen- regissören Jean-Luc Godards verk i början av 60-talet.
Hans verkslista består av både kort-och långfilmer, inte sälllan av dokumentärt slag. Han debuterade med kortfilmen ”Death of a sentiment” 1962 och gjorde sen ett 15-tal kortfilmer innan han 1980 gjorde sin första långfilm ”The Falls”.
Greenaway har sagt ja till att göra en videoinstallation exklusivt för filmfestivalen. Något som festivalchef Git Scheynius gläds åt.
– Han har ju en bakgrund som konstnär, och hans filmspråk är som en fresk, så det är en dröm för festivalen att kunna visa upp hela hans konstnärskap, säger hon till Kulturnyheterna.
Filmer om konstnärer
Hans senaste långfilmer har kretsat kring nederländska konstnärer och deras verk. 2007 gjorde han ”Nattvakten”, där Rembrants kända målning och konstnären själv spelar huvudrollen och förra årets ”Goltzius and the Pelican Company” är en biografisk film om den holländske 1500-konstnären Hendrik Goltzius.
De två filmerna är de första i en planerad trilogi där den tredje och avslutande delen ska handla om Hieronymus Bosch.
Bara manliga visionärer
Sedan Stockholm Visionary Award började delas ut 2004 har priset endast gått till manliga filmskapare. Bland annat Jacques Audiard, Luc Besson och Wong Kar Wai.
På frågan om hon tycker det saknas kvinnliga visionärer i filmkonsten svarar festivalchefen Git Scheynius:
– Nej, det gör det inte, men jag tycker det är viktigt att understryka att vi verkligen lyfter fram genus på festivalen. 30 procent av filmerna vi visar är regisserade av kvinnor, det är det inte många festivaler i världen som klarat av.
Men hon menar att man kan inte kan ha jämställdhetssiffror i åtanke på varje område på festivalen.
– Då blir det tråkigt, säger Git Scheynius, vi vill ha en stor bredd och i år ville verkligen också uppmärksamma Peter Greenaways konstnärskap.
Claire Denis belönas för livsverk
Sedan tidigare är det klart att den franska filmskaparen Claire Denis i år, som första kvinnliga regissör, tilldelas utmärkelsen Lifetime Achievement Award.
– Och det finns ju en anledning att det tagit så lång tid innan en kvinna fått den utmärkelsen, det finns helt enkelt inte så många kvinnor som har en så stor filmproduktion bakom sig, säger Git Scheynius.
Stockholms filmfestival äger rum den 6-17 november.